sobota, 26 października 2013

Ezogelin Çorbası

Klasyczna, popularna i na codzien jadana turecka zupa przygotowywany z tego, co nawinie sie gotujacemu pod reka, na bazie czerwonej soczewicy, bulgur (popularny skladnik wielu tureckich dan, przygotowywany z roznych odmian pszenicy,  najczesciej z pszenicy durum), ryzu z dodatkiem koncentratu pomidorowego, ostrej papryki i miety a wiec skladnikow, ktore u mnie w domu sa zawsze pod reka

Skladniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/4 szklanki bulgur (jezeli nie macie dostepu mozna zastapic ryzem)
- 1,5 litra wody
-  1 marchew
- 1 cebula
- lyzka koncentratu pomidorowego
- 2 lyzki masla
- sol, pieprz
- suszona mieta (nene)
- ostra papryka chili w platkach (pul biber)

Przygotowanie:
Na masle zeszklic cebule drobno pojrojona i tarta marchew, dodac lyzke koncentratu. Wszystko przesmazyc, do momentu, az oncentrat zacznie pachniec. Soczewice i bulgur lub ryz dokladnie oplukac, wrzucic do przesmazonych warzyw z koncentratem. Zalac 1,5 litrem wody. Gotowsc, az soczewica i bulgur zmiekna. Doprawic sola, pieprzem, ostra papryka i meta. 

1 komentarz:

  1. Iwonko mam do Ciebie pytanie,czy moglabyś mi napisać co kupowałaś z Enerbio i co jest godne uwagi.Bo tyle tego jest,ze nie wiem co warto kupić a co nie.Bo wiesz jak to jest człowiek kupi a potem okazuje się,że masakra jest.
    I jeszcz epowiedz mi ty kupujesz tą sól http://www.globus-drive.de/medias/sys_master/products/8806230392862/4104420031661_1.jpg Bo właśnie wybieram się do Czech do DM więc zrobie sobie zakupki i jeszcz eto mleko orzechowe co kiedys pokazywałas to tez kupujesz w DM?
    Nikka

    OdpowiedzUsuń