...kasza bulgur z pomidorami i cebulka
Lubicie papryke? Bo my uwielbiamy pod kazda postacia. A, ze sezon na papryke w pelni korzystamy. I dzis przychodze do Was z przepisem na papryke faszerowana. Doprzygotowania farszu wykorzystalam kasze bulgur, bardzo popularna w Turcji. Kasza, ktora wytwarzana jest z pszenicy durum. Bardzo smaczna i zdrowa.
- papryka, (w zaleznosci od upodoban czerwona, zielona, zolta - u mnie po jednej na osobe)
- kasza bulgur
- 2 pomidory
- dymka
- lyzka dobrego koncentratu pomidorowego (ja uzywam tureckiej pasty z pomidorow bez dodatkow)
- papryka chilli w platkach
- 2 zabki czosnku
- natka pietruszki (akurat nie mialam, bo na smoothie zuzylam, ale gdy mam dodaje)
- sol, pieprz
Przygotowanie:
Po pierwsze nalezy przygotowac bulgur. W tym celu na oliwie/oleju zeszlic nalezy posiekana drobno dymke. Dodac lyzke koncentratu pomidorowego, chili w platkach i mieszajac przesmazyc do momentu, az koncentrat zacznie pachniec. Dodac bulgur, zalac woda i gotowac na wolnym ogniu do momentu, az bulgur wchlonie cala wode. Pod koniec dodac przecisniety przez praske czosnek, pokrojonego w kostke pomidora, natke pietruszki i doprawic do smaku sola i pieprzem. Gotowym bulgurem nadziewac wczesniej wydrazone papryki. Przykryc odcietymi "kapelusikami" i piec w nagrzanym do 200° piekarniku przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypac pokrojona zielona cebulka. Mozna podawac z jogurtem, sosem pomidorowym badz czosnkowym wedlug uznania...
Nudzisz juz dając notki z tamtego roku !!!!
OdpowiedzUsuńPokaz mi notke z tamtego roku w ktorej podawalam juz ten przepis? Ja widze niektorzy wiedza wiecej niz ja sama. Poza tym nawet gdyby przepis pojawil sie i tydzien temu to moja sprawa. A Jak komus tu nudna (no Tak nudna, bo nie poczyta o bolaczkach, uzalaniu i za wiele o zyciu prywatnym) to nikt nikogo na sila tu nie trzyma, ani nie zmiesza do wchodzenia - czerwony krzyzyk w gornym rogu i isc pobiegac radze - nudno nie bedzie :)
Usuńa w Pl dostanę taką kaszę?
OdpowiedzUsuńsuper dziękuję za przepis właśnie faszerowana papryka za mną chodzi i w tym tygodniu na pewno wykorzystam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńlubię bardzo a nawet dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńmmmm wyglądają bajecznie ! :) muszą być pyszne
OdpowiedzUsuń