Wciaz niedoceniany w wielu domach smak kaszy przegrywa bardzo czesto z ziemniakami czy makaronem. A szkoda, bo z kaszy mozemy wyczarowac smaczne, szybkie, sycace i tanie danie, bo rzeczywiscie kasza jest niedroga za to bardzo zdrowa.
Peczak, ktory uzylam do przygotowania dzisiejszego dania, otrzymuje sie z jeczmienia i jest doskonalym zrodlem witaminy PP, ktora obniza poziom zlego cholesterolu, rozszerza naczynia krwionosne i poprawia wyglad skory. Ponaddto reguluje trawienie, bo zawiera duzo rozpuszczalnego blonnika, dzieki czemu zapobiega zaparciom czy wzdeciom.
Idealna jako dodatek do miesa, ale i jako smaodzielne danie. Wysmienicie smakuje na cieplo jak i na zimno w formie salatki. I wlasnie dzis przychodze do Was z takim uniwersalnym przepisem.
Peczakiem z warzywami i ciecierzyca, zajadalismy sie na cieplo podczas obiadokolacji. Gdy ja jadlam sam peczak, moi "miesozercy" wcinali kasze z piersia z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziolowej. Natomiast dnia nastepnego reszte kaszy zapakowalam do pudelka i zabral ze soba maz na lunch do pracy.

Skladniki:
- niepelna szklanka peczaku
- puszka ciecierzycy
- 2 marchewki
- duza cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- mala cukinia
- kilka lodyg selera naciowego
- maly peczek natki pietruszki
- chili w platkach
- mielony kumin
- duza szczypta kurkumy
- sol, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyc, obrac pokroic w kostke. Na oliwie zeszklic cebule, dodac reszte warzyw i przyprawy, od czasu do czasu mieszajac podsmazyc. Nastepnie dodac peczak. Zalac wszystko 2-2,5 szklankami wody, przykryc i gotowac na malym ogniu do momentu, az kasza wchlonie wode. Nie mieszac. Pod koniec gotowania dodac odsaczona i przeplukana ciecierzyce i posiekana natke pietruszki. Wymieszac i sie zajadac :)
Ten przepis bierze udzial w akcji:
a liczyłam na te placuszki/racuchy :D
OdpowiedzUsuńNiemniej jednak przepis super:) Ja tam kaszę lubię, w przeciwieństwie do ziemniaków bez smaku :) Lubię ryż, no i makaron też!
OdpowiedzUsuńU mnie dziś też pęczak z warzywami :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ! :) szkoda, że ja nie mam takiego "drygu" do gotowania i takiej wyobraźni kulinarnej...pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda bardzo zachęcająco! Iwonko mam zapytanie odnośnie ostatniej notki i vloga ty zrezygnowałaś całkowicie ze słodyczy czy zamieniłaś je np. na same Bio?
OdpowiedzUsuńMonika
luuuubię kasze :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, z pewnością wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńJa niestety zawsze po kaszy głodna jestem
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda... Ja coraz bardziej otwieram się na nowe smaki :)) i przepis zapewne niebawem wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziś kupiłam pęczak i jutro bedzie na obiad :). Dzięki Tobie zaczęłam czytać etykiety i zwracać uwagę na to co jemy. Wyrzuciłam kostki rosołowe. Jak najwiecej takich przepisów i rad dotyczących zdrowego odżywiania prosze. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis:)))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuje za ten przepis:))))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Aaaaa narobilas mi smaka, ale nie mam u siebie peczaka nigdzie :( Wiec czekam na przepis na racuszki!!!!
OdpowiedzUsuńPyszotka. Nr 1 na jutrzejszy obiadek :)
OdpowiedzUsuń