czwartek, 30 stycznia 2014

Peczak z ciecierzyca i warzywami...


Wciaz niedoceniany w wielu domach smak kaszy przegrywa bardzo czesto z ziemniakami czy makaronem. A szkoda, bo z kaszy mozemy wyczarowac smaczne, szybkie, sycace i tanie danie, bo rzeczywiscie kasza jest niedroga za to bardzo zdrowa.
Peczak, ktory uzylam do przygotowania dzisiejszego dania, otrzymuje sie z jeczmienia i jest doskonalym zrodlem witaminy PP, ktora obniza poziom zlego cholesterolu, rozszerza naczynia krwionosne i poprawia wyglad skory. Ponaddto reguluje trawienie, bo zawiera duzo rozpuszczalnego blonnika, dzieki czemu zapobiega zaparciom czy wzdeciom.
Idealna jako dodatek do miesa, ale i jako smaodzielne danie. Wysmienicie smakuje na cieplo jak i na zimno w formie salatki. I wlasnie dzis przychodze do Was z takim uniwersalnym przepisem. 
Peczakiem z warzywami i ciecierzyca, zajadalismy sie na cieplo podczas obiadokolacji. Gdy ja jadlam sam peczak, moi "miesozercy" wcinali kasze z piersia z kurczaka w marynacie jogurtowo-ziolowej. Natomiast dnia nastepnego reszte kaszy zapakowalam do pudelka i zabral ze soba maz na lunch do pracy.


Skladniki:
- niepelna szklanka peczaku
- puszka ciecierzycy
- 2 marchewki
- duza cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- mala cukinia
- kilka lodyg selera naciowego
- maly peczek natki pietruszki
- chili w platkach
- mielony kumin
- duza szczypta kurkumy
- sol, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa umyc, obrac pokroic w kostke. Na oliwie zeszklic cebule, dodac reszte warzyw i przyprawy, od czasu do czasu mieszajac podsmazyc. Nastepnie dodac peczak. Zalac wszystko 2-2,5 szklankami wody, przykryc i gotowac na malym ogniu do momentu, az kasza wchlonie wode. Nie mieszac. Pod koniec gotowania dodac odsaczona i przeplukana ciecierzyce i posiekana natke pietruszki. Wymieszac i sie zajadac :)


Ten przepis bierze udzial w akcji:
Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa

14 komentarzy:

  1. a liczyłam na te placuszki/racuchy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niemniej jednak przepis super:) Ja tam kaszę lubię, w przeciwieństwie do ziemniaków bez smaku :) Lubię ryż, no i makaron też!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie dziś też pęczak z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie ! :) szkoda, że ja nie mam takiego "drygu" do gotowania i takiej wyobraźni kulinarnej...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wygląda bardzo zachęcająco! Iwonko mam zapytanie odnośnie ostatniej notki i vloga ty zrezygnowałaś całkowicie ze słodyczy czy zamieniłaś je np. na same Bio?
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda, z pewnością wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja niestety zawsze po kaszy głodna jestem

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda... Ja coraz bardziej otwieram się na nowe smaki :)) i przepis zapewne niebawem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś kupiłam pęczak i jutro bedzie na obiad :). Dzięki Tobie zaczęłam czytać etykiety i zwracać uwagę na to co jemy. Wyrzuciłam kostki rosołowe. Jak najwiecej takich przepisów i rad dotyczących zdrowego odżywiania prosze. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za ten przepis:)))))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za ten przepis:))))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Aaaaa narobilas mi smaka, ale nie mam u siebie peczaka nigdzie :( Wiec czekam na przepis na racuszki!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszotka. Nr 1 na jutrzejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń