środa, 15 stycznia 2014

Pizza a`la Bruschetta

Przepyszna, chrupiaca na cienkim orkiszowym spodzie z dodatkiem kaszy mannej. Dokladnie taka jaka lubimy najbardziej. Domowa najlepsza...
Skladniki:
- 2,5 szkl. maki orkiszowej
- 3/4 szkl. kaszy mannej
- 2 lyzki oliwy
- 14 g swiezych drozdzy
- lyzka soli
- pol lyzeczki cukru
- 1 i 1/4 szkl. wody
- lyzeczka ziol prawansalskich
Sos pomidorowy:
- 3 lyzki dobrej pasty/koncentratu pomidorowego (w sezonie 4-5 pomidorow swiezych)
- zabek czosnku
- lyzka oliwy z oliwek
- bazylia, oregano
Dodatkowo:
- rucola
- parmezan w kawalku
- kulka mozzarelli
-  swieza bazylia
- 3 pomidory
- 3 zabki czosnku
- sol morska, swiezo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: z drozdzy wody i cukru zrobic rozczyn. Odstawic na 15 minut, aby drozdze zaczely pracowac. W misce wymieszac sol, make orkiszowa, kasze manna, ziola. Dolac oliwe i rozczyn. Warobic ciasto. Uformowac kule, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na ok. 1,5-2 godzin, az do momentu powiekszenia objetosci
Sos pomidorowy: czosnek przecisna przez praske, wymieszac dokladnie z posostalymi skladnikami
Oblozenie: pomidory pokroic w kostke, dodac do nich przecisniety przez praske czosnek, swiezo posiekana bazylie, sol, pieprz, ewentualnie skropic oliwa.
Piekarnik rozgrzac do najwyzszej mozliwej temperatury. U mnie grzanie gora i dol 300°C. Ciasto podzielic na dwie czesci. Kazda czesc cienko rozwalkowac, pozostawiajac grubsze brzegi. Posmarowac sosem pomidorowym, wylozyc plastrami mozzarelli. Pizze wlozyc do piekarnika i piec ok. 9-12 minut. (niektore piekarniki, szczegolnie gdy tem. nizsza potrzebuja wiecej czasu, najlepiej sprawdzac, przez szybke:P) Upieczona pizze wyjac oblozyc wczesniej przygotowanymi pomidorami, rucola i parmezanem.

Ten przepis bierze udzial w akcji:
Niskokaloryczny styczeńDomowy Wyrób

13 komentarzy:

  1. Ty to wiesz jak człowiekowi narobić ochoty , aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm wygląda pysznie.. i smakować też na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy robiłaś może naleśniki z tej mąki? Ja jakiś czas temu kupiłam mąkę ryżową ( na której nawet był naleśnik :)) i wyszły jakieś "ciężkie". Nie takie delikatne, jak z mąki pszennej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robie wszystko na mace orkiszowej :)
      Calkowicie wyeliminowalam z naszego domu biala, make, pszenna :)

      Usuń
    2. A duzo droższa jest maka orkiszowa?

      Usuń
    3. Jest drozsza ale nie jakos strasznie droga. W zaleznosci gdzie sie kupuje. Ja gdy jestem w sklepie ze zdrowa zywnoscia to czasami biore i tam jest drozsza niz w Lidlu , w ktorym najczesciej robie zakupy gdzie za make orkiszowa place 0,99€, a normlana kosztuje hmmm moze z 0,50€
      Kupuje make orkiszowa biala typ 630 - do wypiekow i nia smialo mozna zastapic make pszenna.
      Lub razowa orkiszowa mielona z calych ziaren, ktora tez kosztuje 0,99€ i na niej najczesciej robie chleb, choc i do nalesnikow dodam czy ciasta...ale wtedy mieszam z 630

      Usuń
    4. Dzięki. Muszę spróbować. Powoli zaczynam wyrzucać niektóre produkty z naszej diety. Ja za mąkę ryżową zapłaciłam 8,99 zł za 1kg.

      Usuń
    5. Znając życie w Polsce bedzie duzo drożej;/ A i w Lidlu nie znajd epewnie, bo wczoraj szukalam makaronu razowego i nie bylo. Z maka tez bede miala problem.

      Usuń
  4. Uwielbiam twoje przepisy smaczne i zdrowe . Chodz nie ukrywam ze ostatnio jakos brak weny do pichcenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, kasza manna do pizzy jest rewelacyjna. Ale na razie się nie skuszę;) Póki co robię detoks organizmu, odstawiam wszelkie nawet zdrowe fast foody, pieczywo(chociaz wczoraj skusilam sie na pyszne ciemne do pasztetu z soczewicy)zrzucę kilka kg i bede dzialac dalej;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować twój przepis na pizze,bo ja jeszcze z kaszą manną nie robiłam.A Iwonko zapytam z ciekawości,czy planujesz może umieścić tutaj na blogu twój przepis na spaghetti ?Bo jestem ciekawa jak ty robisz.
    Pozdrawiam i życzę miłego wieczorku.
    Monika

    OdpowiedzUsuń