...czyli ciasto szpinakowe
Mimo, iz szpinak lubie balam sie tego ciasta, bo jakos nie przekonuje mnie wersja szpinaku na slodko. Ostatecznie jednak dziewczyny z grupy mnie przekonaly swoimi zapewnieniami o tym, iz szpinak w tym ciesnie jest praktycznie niewyczuwalny. I tak powstalo moje pierwsze ciasto szpinakowe. Przepyszne, delikatne, wilgotne. Podejrzewam, ze gdyby ktos nie wiedzial z czego ciasto zostalo zrobione w zyciu by nie zgadl, a nie jedna osoba za szpinakiem nieprzepadajaca dalaby sie nabrac i zjadlaby ze smakiem. Ciasto wyglada dosc efektownie przez co moze wydawac sie dosc skomplikowane w wykoaniu. W rzeczywistosci jednak robi sie je szybko i bardzo prosto.
Skladniki:
- 450 g mrozonego, siekanego szpinaku
- 2 szklanki maki
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 6 lyzek brazowego cukru trzcinowego
- opakowanie proszku do pieczenia
- cukier z prawdziwa wanilia lub opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 400 ml kremowki
- cukier puder
- smietan fix lub zelatyna
- owoce granatu
Miksujemy ze soba make, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, olej i jajka zmiksowac. Po czym dodajemy odmrozony szpinak. Mieszamy do polaczenia sie skladnikow. Ciasto wylewamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia i pieczemy przez okolo godzine w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu ciasto ostudzic, przeciac na dwie czesci. Wieksza ktora posluzy za spod i mniejsza, ktora nalezy pokruszyc na gore ciasta
Kremowke ubic z cukrem pudrem i smietan fixem. Wylac na spod ciasta, na gore wylozyc pokruszone ciasto i posypac owocami granatu.
Świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńwygląda zjawiskowo
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda i wierzę, że super smakuje. :-) Uwielbiam szpinak. Tylko się zastanwiam - skoro go prawie nie czuć, to po co dodawać? :-)
OdpowiedzUsuńKolejny Twój przepis na liście do wypróbowania!
wyglada cudnie ale bardziej jak danie obiadowe, naprawde smakuje jak ciasto? nigdy o czyms takim nie slyszalam :)
OdpowiedzUsuńTego oleju ma być tak z 230ml ?hmm spróbuje szpinaku nie lubię może taka wersja zasmakuje, słyszałam kiedyś o cieście z kiszonej kapusty z dodatkiem czekolady podobno pyszne
OdpowiedzUsuńa dupa... nie wyszło mi to ciasto :(
OdpowiedzUsuń