piątek, 11 lipca 2014

Lesny mech...

...czyli ciasto szpinakowe
Mimo, iz szpinak lubie balam sie tego ciasta, bo jakos nie przekonuje mnie wersja szpinaku na slodko. Ostatecznie jednak dziewczyny z grupy mnie przekonaly swoimi zapewnieniami o tym, iz szpinak w tym ciesnie jest praktycznie niewyczuwalny. I tak powstalo moje pierwsze ciasto szpinakowe. Przepyszne, delikatne, wilgotne. Podejrzewam, ze gdyby ktos nie wiedzial z czego ciasto zostalo zrobione w zyciu by nie zgadl, a nie jedna osoba za szpinakiem nieprzepadajaca dalaby sie nabrac i zjadlaby ze smakiem. Ciasto wyglada dosc efektownie przez co moze wydawac sie dosc skomplikowane w wykoaniu. W rzeczywistosci jednak robi sie je szybko i bardzo prosto.

LESNY MECH  (ciasto szpinakowe)

Skladniki:
  • 450 g mrozonego, siekanego szpinaku
  • 2 szklanki maki
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 6 lyzek brazowego cukru trzcinowego
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • cukier z prawdziwa wanilia lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 400 ml kremowki
  • cukier puder
  • smietan fix lub zelatyna
  • owoce granatu
Przygotowanie:
Miksujemy ze soba make, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, olej i jajka zmiksowac. Po czym dodajemy odmrozony szpinak. Mieszamy do polaczenia sie skladnikow. Ciasto wylewamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia i pieczemy przez okolo godzine w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu ciasto ostudzic, przeciac na dwie czesci. Wieksza ktora posluzy za spod i mniejsza, ktora nalezy pokruszyc na gore ciasta
Kremowke ubic z cukrem pudrem i smietan fixem. Wylac na spod ciasta, na gore wylozyc pokruszone ciasto i posypac owocami granatu.

6 komentarzy:

  1. wygląda zjawiskowo

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda i wierzę, że super smakuje. :-) Uwielbiam szpinak. Tylko się zastanwiam - skoro go prawie nie czuć, to po co dodawać? :-)

    Kolejny Twój przepis na liście do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada cudnie ale bardziej jak danie obiadowe, naprawde smakuje jak ciasto? nigdy o czyms takim nie slyszalam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tego oleju ma być tak z 230ml ?hmm spróbuje szpinaku nie lubię może taka wersja zasmakuje, słyszałam kiedyś o cieście z kiszonej kapusty z dodatkiem czekolady podobno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. a dupa... nie wyszło mi to ciasto :(

    OdpowiedzUsuń