Lasagne to rodzaj makaronu w postaci duzych, prostokatnych platow. Najpopularniejsza wersja dania z tego makaronu jest chyba Lasagne Bolognese, czyli makaron przekladany miesem mielonym i sosem pomidorowym. Ale tak naprawde lasagne mozemy przygotowac na sto roznych sposobow. Przekladajac do woli tym na co mamy ochote. Ja z racji tego, ze miesa nie jem przygotowalam lasagne przekladana warzywami. Danie idealne o tej porze roku, gdy swiezych warzyw pod dostatkiem.
Skladniki:
- razowe platy Lasagne
- 2 cukinie
- 1 czerwona papryka
- cebula
- 2 zabki czosnku
- natka pietruszki
- sol, pieprz
- 1 lyzka ziol prawansalskich
- 1 lyzka rozmarynu
- ewentualnie tarty ser
- 2 dymki
- 3 zabki czosnku
- 3 pomidory
- 500 ml passaty
- 1 lyzka ziol prawansalskich
- 1 lyzka rozmarynu
- chili w platkach
- sol, pieprz
- olej/oliwa
Dymke drobno posiekac, zeszklic na oleju. Dodac chili w platkach, ziola prawalsalskie, rozmaryn, przecisniete przez praske zabki czosnku i pokrojone w kostke, obrane ze skorki pomidory. Wszystko razem wymieszac, chwile przesmazyc. Dodac passate, doprawic do smaku sola i pieprzem. Doprowadzic do wrzenia.
W innym garnku/glebokiej patelni zeszlic cebule. Dodac pokrojona w kostke cukinie i papryke. Sol, pieprz i ziola. Warzywa przesmazyc (ok.7 minut) dosc czesto mieszajac.
W naczyniu zaroodpornym ukladac warstwami: sos, lasagne, warzywa, lasagne, warzywa, lasagne...na sama gore reszte sosu. PRzykryc przykrywka lub folia aluminiowa piec w rozgrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. Po czym posypac tartym serem i juz bez przykrycia zapiekac jeszcze przez 15-20 minut.
SOS WARZYWA
PRZEKLADANIE
MNIAM :)
Mi zostalo troche warzyw, ktore dnia nastepnego zjadlam juz z normlanym pelnoziarnistym makaronem :)
No tak. Wpadam szybko przepis zostawiam i malo wazne ze prawie miesiac znaku zycia nie dawalam :-p
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wprowadze w zycie choc jak zawsze dodam i cos od siebie ;-)
Dobrze, że już jesteś:). Urlop każdemu jest potrzebny, ale nie można nas zbyt długo zostawiać samych:P
OdpowiedzUsuńNo właśnie, też tęsknimy ;-)
OdpowiedzUsuńoj tak tęsknimy
OdpowiedzUsuńMniam :-)
OdpowiedzUsuńJuz mi slinka cieknie, bo wiem, ze musi byc pyszne, jak wszystko, co robisz :)
OdpowiedzUsuń