Uwielbiam kaszy pod kazda postacia. Uwielbiam risotta i pilawy. Nie tylko dlatego, ze sa pyszne i zdrowe, ale rowniez dlatego ze mozna do nich wrzucic praktycznie wszystko na co mamy ochote. Mozemy zajadac sie nimi jako samodzielne danie lub zaserwowac jako dodatek do dania glownego zamiast uwielbianych przez Polakow ziemniakow.
Jednym z naszych ulubionych pilawow jest turecki Bulgur Pilav stad tez na naszym stole gosci bardzo czesto. Osobiscie uwielbiam z gestym jogurtem naturalnym :)
Bulgur, czyli kasza z ziaren twardej pszenicy durum w kuchni tureckiej wystepuje jako bulgur gruboziarnisty zwany pilavik bulgur z ktorego jak sama nazwa mowi przyrzadza sie pilaw oraz drobny bulgur zwany köftelik bulgur z ktorego robi sie kotleciki, salatke kisir czy dodaje do zup.
"Bulgur - choć jest jedną z najstarszych kasz, w Polsce raczej rzadko pojawia się na stołach. Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie jest dodawany praktycznie do każdej potrawy (przystawek, sałatek, zup, dań głównych oraz deserów). Ten rodzaj kaszy doskonale sprawdza się jako zamiennik ryżu i kuskusu, ma też dużo więcej składników odżywczych.
Zawiera sporo białka wspomagającego odchudzanie i niewiele tłuszczów. Ma niski indeks gikemiczny (IG) - 46, nie powoduje więc gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i daje uczucie sytości na długo. To zaś sprawia, że jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię oraz diabetyków. Wyróżnia się największą spośród opisanych kasz zawartością błonnika, który reguluje trawienie i może zapobiegać zaparciom, a nawet nowotworom okrężnicy. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza i fosforu. Dlatego powinny go często jadać kobiety w ciąży i karmiących"
zrodlo. internet
Bulgur Pilav
Skladniki:
- 1,5 szk. pilavlik bulgur
- 3 szk. wody (ewentaulnie bulion)
- pomidor
- cebula
- 2 zabki czosnku
- lyzka masla
- lyzka koncentratu pomidorowego
- dluga zielona papryka
- 1,5 szk. pilavlik bulgur
- 3 szk. wody (ewentaulnie bulion)
- pomidor
- cebula
- 2 zabki czosnku
- lyzka masla
- lyzka koncentratu pomidorowego
- dluga zielona papryka
- sol, pieprz
- pul biber (chili w platkach)
- pul biber (chili w platkach)
Przygotowanie:
Na masle zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule, przeciniete przez praske zabki czosnku i chili w platkach. Dodac pokrojona w mala kostke papryke. Podsmazyc. Po czym dodac koncentrat pomidorowy i pokrojonego pomidora. Wszytko razem przesmazyc do momentu, az koncentrat zacznie pachniec (1-2 min). Dodac umyty bulgur, zalac woda lub bulionem. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac pod przykryciem na malym ogniu do momentu, az bulgur wchlonie cala wode (ok.15 min). Zdjac z ognia i odstawic przykryte na 10 minut.
Na masle zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule, przeciniete przez praske zabki czosnku i chili w platkach. Dodac pokrojona w mala kostke papryke. Podsmazyc. Po czym dodac koncentrat pomidorowy i pokrojonego pomidora. Wszytko razem przesmazyc do momentu, az koncentrat zacznie pachniec (1-2 min). Dodac umyty bulgur, zalac woda lub bulionem. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac pod przykryciem na malym ogniu do momentu, az bulgur wchlonie cala wode (ok.15 min). Zdjac z ognia i odstawic przykryte na 10 minut.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa pierdziu. Serio??
UsuńPrzepis jest na dużą porcję ?
OdpowiedzUsuńTak na 2-3 osoby :)
Usuń