wtorek, 4 listopada 2014

Pumpkin Spice Latte

Dyniowa Latte to zdecydowanie hit i moj ulubieniec sezonu jesiennego, dlatego tez kazdy wypad do centrum konczylam wizyta w Starbucks. Az pewnego dnia stwierdzilam: "a moze by tak smak ulubionej kawy odtworzyc samemu w domu", byl to strzal w dziesiatke, bo kawa z dodatkiem pieczonej w piekarniku dyni i korzennych przypraw smakuje wysmienicie. A co najfajniesze moge ja sobie przygotowac kiedy najdzie mnie ochota w domowym zaciszu.

PUMPKIN SPICE LATTE

Skladniki na 2 porcje:
- 3 lyzki puree z dyni***
- ok. 500 mleka
- 2 espresso lub 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
- ziarenka z polowy laski wanilii
- lyzeczka cynamonu
- 1/3 lyzeczki tartej galki muszkatalowej
- 4 gozdziki
- gwiazdka anyzu
- opcjonalnie cukier i bita smietana na gore (ja nie dodaje ani jednego ani drugiego)

Przygotowanie:
Do rondelka wlac mleko, dodac puree z dyni, przyprawy (mozna uzyc gotowej mieszanki korzennej) i ewentualnie cukier. Doprawic do wrzenia, czesto mieszajac. Przygotowac espresso lub kawe rozpuszczalna z ok. 80 ml wrzacej wody. Do wysokich szklanek wlac spienione mleko. Nastepnie cienka struzka zaparzona, goraca kawe. Dzieki temu uzyskamy wyrazne warstwy. Opruszyc cynamonem....i jesien Nam nie straszna!

*** Puree z dyni:  mala dynie (ja uzywam hakkaido) umyc, przekroic na 4 czesci, oczyscic z pestek i wlokien. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C do miekkosci. Ostudzic, lyzka wyciagnac miaz. Zblendowac lub rozgniesc widelcem. Ja tak przgotowane puree trzymam w lodowce w sloiczku i dodaje po lyzce do kawy (niekoniecznie latte, zwyklej rozpuszczalnej z mlekiem rowniez), ale i mroze. Zima dodaje do zupy, sosow, plackow itp.

Zobacz rowniez:
* KREM Z DYNI

Ten przepis bierze udzial akcji
Rozgrzej się na jesień

4 komentarze:

  1. Ja to dopiero niedawno odkrylam, ze w Blackburn jest Starbucks :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonko, dziekuje za przepis- kocham kawe i kocham pumpkin spice - a nie ma to jak wlasnej roboty.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaammm :)) muszę rozejrzeć się za dynią w sklepie :)

    Justii

    OdpowiedzUsuń
  4. Sie zawsze męcze z obieraniem dyni hokkaido a tu wystarczy ja upiec;)
    Cie nominowałam do zabawy u siebie, zajrzyj ;)

    OdpowiedzUsuń