Sorgo zwane afrykańskim prosem to bogate źródło białka. Zawiera liczne mikroelementy jak wapn czy żelazo. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu nadaje się do spożywania w trakcie diet bezglutenowych.
Po zmieleniu możne być używane jako dodatek do mak stosowanych do wypieków pieczywa i ciast. Po ugotowaniu zaś sprawdza się idealnie jako dodatek do zup, mies i sosów.
Przygotowując sorgo należy je najpierw opłukać pod bieżącą woda i namoczyć na noc. Następnie gotować w tej samej wodzie przez ok 30 minut na małym ogniu.
Składniki:
- kubek ziarna sorgo
- puszka ciecierzycy
- puszka pomidorów
- 1 papryka zółta
- 1 papryka zielona
- 1 duza marchewka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- dymka
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- po łyżeczce: oregano, bazylii, kminku mielonego, tymianku
- suszone płatki chili
- szczypta cukru
- sol, pieprz
Przygotowanie:
Ziarna sorgo namoczyć na noc. Dnia następnego ugotować do miękkości (ok. 30 minut). Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego rondla, zalać puszka pomidorów, ewentualnie podlać odrobina wody. Dodać suszone zioła i przyprawy. Dusic pod przykryciem ok. 20-30 minut. Po tym czasie dodać ugotowane sorgo, odsączoną z zalewy i przepłukaną ciecierzyce, posiekana drobno natkę pietruszki. Dusic wszystko razem ok. 10 minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz