czwartek, 4 czerwca 2015

Kruche z rabarbarem i owsiana kruszonka

...podane z gałką lodów waniliowych i bita śmietaną.
To jeden z tych przepisów na ciasta, które zaczynam robić wczesna wiosna, a kończę pozna jesienią wymieniając jedynie owoce sezonowe. Truskawki, maliny, jagody, jabłka, gruszki. A dziś rabarbar w roli głównej!

Ciasto wychodzi bardzo kruche, kwaskowate. Takie jak lubię. 
Jeżeli lubicie słodsze wypieki, proponuje zwiększyć ilość cukru w przepisie :)

Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki maki orkiszowej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczeni
- 150 g miękkiego masła
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
Na ciasto:
- domowa konfitura truskawkowo-rabarbarowa
- 1 kg rabarbaru
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- kilka kropli olejku pomarańczowego
Kruszonka:
- 150 g płatków owsianych
- 150 g maki orkiszowej
- 180 g masła
- 150 g cukru
- szczypta soli
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Wyrobić gładkie ciasto z podanych w przepisie składników. Uformować kule, owinąć folia spożywczą i schłodzić w lodowce przez minimum 30 minut.
W tym czasie umyć, obrać i pokroić w 1 centymetrowe kawałki rabarbar. Wymieszać z sokiem z pomarańczy, cynamonem, cukrem, skrobia ziemniaczana i olejkiem pomarańczowym.
Ciastem wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec w rozgrzanym do 180°C piekarniku do momentu, aż się delikatnie zarumieni. Lekko wystudzić.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło roztopić i zalać nim resztę składników. Wymieszać.
Podpieczone ciasto posmarować konfitura, na nią wyłożyć "zamarynowany" rabarbar. Oprószyć delikatnie maka ziemniaczana i posypać kruszonka. Piec około 45 minut.
 

1 komentarz: