Dzis bohaterka będzie szakszuka. Danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Turecka zbliżona wersja zwana menemem, czyli pomysł na idealne weekendowe śniadanie. Choć nie koniecznie, bo nic nie stoi na przeszkodzie by zapiekanymi, bądź duszonymi jajkami w pomidorowym sosie z dodatkiem pachnących warzyw zajadać się w ciągu dnia czy na kolacje. Obowiązkowo na ciepło i prosto z patelni. Podstawę szakszuki stanowią jajka i pomidory w sezonie najsmaczniejsze świeże i pachnące, reszta to dodatki. Ulubione, te które mamy pod ręką. Dzisiejsza wersja z bakłażanem jest jedna z naszych ulubionych.
Szakszuka z bakłażanem
Składniki:
- 3 jajkapol bakłażana
- puszka krojonych pomidorów
- cebula
- 2 podłużne, tureckie zielone papryki (sivri biber, można zastąpić jedna sztuka zwykłej)
- natka pietruszki
- 0,5 łyżeczki kuminu
- chili w płatkach (pul biber)
- duża szczypta cukru
- sol, pieprz
Bakłażana umyć, pokroić w mniejsza kostkę. Wrzucić do wody z rozpuszczona, dużą łyżką soli i pozostawić na ok. 15 minut. W ten sposób pozbawimy bakłażana goryczy. W tym czasie pokroić w piórka cebule, paprykę i posiekać pietruszkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić opłukanego i osuszonego bakłażana. Zrumienić. Dodać cebule i paprykę. Mieszając jeszcze chwile razem podsmażyć. Dodać puszkę krojonych pomidorów, pokaźna szczyptę cukru chili w płatkach, kumin, sol oraz pieprz. Dusic pod przykryciem około 10 minut. Gdy warzywa zmiękną, delikatnie łyżką zrobić wgłębienia i wbić w nie jajka. Ponownie przykryć i dusić na wolnym ogniu kolejne 4-5 minuty do ścięcia się jajek. Szakszuke podawać obficie posypana natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz