niedziela, 14 lutego 2016

Zapiekane awokado faszerowane wedzonym lososiem i jajkiem

Awokado! Masło Bogów. Mimo, iż bardzo tłuste to jednak bardzo zdrowe!

Zawartość nienasyconych, łatwo przyswajalnych tłuszczy sprawia, ze owoc polecany jest osobom chorym na miażdżyce czy nadciśnienie. Bogate w pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz te z grupy B, karoteny, potas, miedz, błonnik. Dzieki zawartości kwasu foliowego ważny w diecie kobiet w ciąży. Idealny dla diabetyków ze względu na niska zawartość cukru, ale i anemików, czy osób cierpiących na zaburzenia przewodu pokarmowego

Wybierając awokado zwróćcie uwagę na to by było dojrzale i miękkie. O konsystencji masła, które łatwo rozgnieść widelcem. Takie awokado podczas obierania samo odchodzi od skorki i jest najsmaczniejsze. Chcąc zachować świeżość i ładny kolor pamiętajcie o tym, ze awokado jak banan ciemnieje, aby tego uniknąć podczas przechowywania, najlepiej skropić je sokiem z cytryny.


Awokado, osobiście uwielbiam pod każda postacią, ale to zapiekane z łososiem i jajkiem to mistrzostwo świata!

Zapiekane awokado faszerowane wędzonym łososiem i jajkiem

Składniki:
  • 2 awokado
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 4 małe jajka jajek
  • rzodkiewka
  • świeżo mielony pieprz
  • sol himalajska

Przekrój awokado na pół, usuń pestkę. Ugnieć, delikatnie farsz widelcem, aby powiększyć wgłębienie na nadzienie. Ułóż połówki awokado na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej polówki włóż kawałek wędzonego łososia. Wbij po jajku. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprósz świeżo mielonym pieprzem i sola. Udekoruj rzodkiewka pokrojona w słupki.


5 komentarzy: