Awokado! Masło Bogów. Mimo, iż bardzo tłuste to jednak bardzo zdrowe!
Zawartość nienasyconych, łatwo przyswajalnych tłuszczy sprawia, ze owoc
polecany jest osobom chorym na miażdżyce czy nadciśnienie. Bogate w pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz te z grupy B,
karoteny, potas, miedz, błonnik. Dzieki zawartości kwasu foliowego ważny
w diecie kobiet w ciąży. Idealny dla diabetyków ze względu na niska zawartość cukru, ale i anemików, czy osób cierpiących na zaburzenia
przewodu pokarmowego
Wybierając awokado zwróćcie uwagę na to by było dojrzale i miękkie. O konsystencji masła, które łatwo rozgnieść widelcem. Takie awokado podczas obierania samo odchodzi
od skorki i jest najsmaczniejsze. Chcąc zachować świeżość i ładny kolor pamiętajcie o tym, ze awokado jak
banan ciemnieje, aby tego uniknąć podczas przechowywania, najlepiej skropić je sokiem z cytryny.
Awokado, osobiście uwielbiam pod każda postacią, ale to zapiekane z łososiem i jajkiem to mistrzostwo świata!
Zapiekane awokado faszerowane wędzonym łososiem i jajkiem
Zapiekane awokado faszerowane wędzonym łososiem i jajkiem
Składniki:
- 2 awokado
- 2 plastry wędzonego łososia
- 4 małe jajka jajek
- rzodkiewka
- świeżo mielony pieprz
- sol himalajska
Przekrój awokado na pół, usuń pestkę. Ugnieć, delikatnie farsz widelcem, aby powiększyć wgłębienie na nadzienie. Ułóż połówki awokado na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej polówki włóż kawałek wędzonego łososia. Wbij po jajku. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprósz świeżo mielonym pieprzem i sola. Udekoruj rzodkiewka pokrojona w słupki.
Wspaniałe śniadanie:)
OdpowiedzUsuńbrzmi fajnie, muszę spróbować... nie jest trochę mdławe?
OdpowiedzUsuńZ 270kal pewno przypadnie na taką porcję trochę dużo jak na taki mały kasek........
OdpowiedzUsuńAwokado uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńto bym chętnie zjadła
OdpowiedzUsuń