piątek, 14 października 2016

Mercimek Corbasi. Zupa z czerwonej soczewicy

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na zupy.
...bo zupa to cudowne danie rozgrzewające w szarobure, chłodne dni.
Dzisiaj przychodzę do Was z propozycja na turecka zupe-krem z czerwonej soczewicy. Danie popularne w całym kraju, jadane przez Turków o każdej porze dnia. Zupa zdrowa, pyszna, gęsta i sycąca. A co najważniejsze szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu.


Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:
  • kubek czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 1-2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżki pasty paprykowej (Biber Salcasi - można pominąć)
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • chili w płatkach
  • sol, pieprz
Dodatkowo do podania:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sok z cytryna do skropienia

W głębokim garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojona w kostkę cebule i czosnek. Dodać pokrojona marchew oraz ziemniaka. Mieszając podsmazyc warzywa przez ok. 2 minuty po czym dodać koncentrat pomidorowy, pastę paprykowa i starte na tarce pomidory. Mieszając przesmażyć do momentu, aż koncentrat zacznie pachnieć. Dodać zimna wodę i dobrze umyta soczewice. Doprawić sola, pieprzem i płatkami ostrej papryki. Przykryć i gotować do momentu, aż warzywa zmiękną, a soczewica się "rozpadnie". Zmiksować blenderem. Jeżeli zupa okaże się za gęsta dolać przegotowanej wody. Doprawić do smaku. W rondelku rozpuścić masło, dodać suszona miętę oraz słodką paprykę. Tak przygotowanym sosem polać zupę przed podaniem. Ewentualnie skropić sokiem z cytryny.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Mmmmm....uwielbiam Tureckie potrawy. A te przepisy z " samego zrodla" wymiataja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonko mam do Ciebie pytanko nie związane z postem bo pod poprzednim zapomniałam dopisać.Na filmiku gdzie czeszesz Hani masz na sobie taki sweterek czy mozesz powiedziec gdzie go kupiłaś?Nikki

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie by mi bardzo smakowała - lubię soczewicę i wszelkie tego typu potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę poszukać w sklepie tej soczewicy i ugotować taką zupę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupy nie jadłam. Ale ostatnio w restauracji tureckiej zamówiłam bulgur i przepadłam :) Nie wiedziałam, że to może być tak dobre :)
    Myslę, że przy następnej wizycie, zamówię zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idę dziś do sklepu po czerwoną soczewicę, bo mam tylko zieloną na pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  7. robię podobnie, moja ulubiona zupa z Egiptu (tam nazywa się shorbat ads) ;)
    tam dodaje się też do niej takie grzanki z pokrojenego chleba pita, podsmażane na maśle i koniecznie polewa sokiem z limonki :) przepyszna, bardzo sycąca, idealna na zimę
    magda_sk

    OdpowiedzUsuń
  8. Klavell, mój zeszycik rośnie w objętość dzięki Twoim przepisom :) Większość z których korzystałam to strzał w dziesiątkę! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń