Okres jesienno-zimowy to idealny czas na zupy.
...bo zupa to cudowne danie rozgrzewające w szarobure, chłodne dni.
Dzisiaj przychodzę do Was z propozycja na turecka zupe-krem z czerwonej soczewicy. Danie popularne w całym kraju, jadane przez Turków o każdej porze dnia. Zupa zdrowa, pyszna, gęsta i sycąca. A co najważniejsze szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu.
...bo zupa to cudowne danie rozgrzewające w szarobure, chłodne dni.
Dzisiaj przychodzę do Was z propozycja na turecka zupe-krem z czerwonej soczewicy. Danie popularne w całym kraju, jadane przez Turków o każdej porze dnia. Zupa zdrowa, pyszna, gęsta i sycąca. A co najważniejsze szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu.

Zupa z czerwonej soczewicy
- kubek czerwonej soczewicy
- 1,5 litra zimnej wody
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 1 duży ziemniak
- 1-2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżki pasty paprykowej (Biber Salcasi - można pominąć)
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- chili w płatkach
- sol, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki suszonej mięty
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sok z cytryna do skropienia
W głębokim garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojona w kostkę cebule i czosnek. Dodać pokrojona marchew oraz ziemniaka. Mieszając podsmazyc warzywa przez ok. 2 minuty po czym dodać koncentrat pomidorowy, pastę paprykowa i starte na tarce pomidory. Mieszając przesmażyć do momentu, aż koncentrat zacznie pachnieć. Dodać zimna wodę i dobrze umyta soczewice. Doprawić sola, pieprzem i płatkami ostrej papryki. Przykryć i gotować do momentu, aż warzywa zmiękną, a soczewica się "rozpadnie". Zmiksować blenderem. Jeżeli zupa okaże się za gęsta dolać przegotowanej wody. Doprawić do smaku. W rondelku rozpuścić masło, dodać suszona miętę oraz słodką paprykę. Tak przygotowanym sosem polać zupę przed podaniem. Ewentualnie skropić sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Mmmmm....uwielbiam Tureckie potrawy. A te przepisy z " samego zrodla" wymiataja.
OdpowiedzUsuńIwonko mam do Ciebie pytanko nie związane z postem bo pod poprzednim zapomniałam dopisać.Na filmiku gdzie czeszesz Hani masz na sobie taki sweterek czy mozesz powiedziec gdzie go kupiłaś?Nikki
OdpowiedzUsuńPewnie by mi bardzo smakowała - lubię soczewicę i wszelkie tego typu potrawy.
OdpowiedzUsuńMuszę poszukać w sklepie tej soczewicy i ugotować taką zupę ;)
OdpowiedzUsuńZupy nie jadłam. Ale ostatnio w restauracji tureckiej zamówiłam bulgur i przepadłam :) Nie wiedziałam, że to może być tak dobre :)
OdpowiedzUsuńMyslę, że przy następnej wizycie, zamówię zupę :)
Idę dziś do sklepu po czerwoną soczewicę, bo mam tylko zieloną na pierogi.
OdpowiedzUsuńrobię podobnie, moja ulubiona zupa z Egiptu (tam nazywa się shorbat ads) ;)
OdpowiedzUsuńtam dodaje się też do niej takie grzanki z pokrojenego chleba pita, podsmażane na maśle i koniecznie polewa sokiem z limonki :) przepyszna, bardzo sycąca, idealna na zimę
magda_sk
Klavell, mój zeszycik rośnie w objętość dzięki Twoim przepisom :) Większość z których korzystałam to strzał w dziesiątkę! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń