Żur to tradycyjna zupa polska przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Do dziś zastanawiam się czym rożni się żurek od barszczu białego? Czy w ogóle jest jakaś różnica? Czy jedynie w zależności od regionu Polski zmienia się tylko nazwa?
W każdym bądź razie u mnie w domu żurek to nieodzowny element Wielkanocy. Żurek na mięsie, z jajkiem, chrzanem i duza ilością majeranku. Ale dziś przychodzę do Was z przepisem na "odchudzona" wersje. Żurek wegetariański nieznacznie rożni się smakiem od tradycyjnego żurku
na boczku i kiełbasie. Malo tego według mnie zdecydowanie bije na głowę
mięsną wersje.
Tradycjonaliści, dla których żurek bez mięsnej wkładki nie ma prawa istnieć mogą do zupy dodać po kawałku ugotowanej białej kiełbasy :)
Żurek wegetariański (nie tylko od Święta)
Składniki:
- 0,5 litra zakwasu (żurku)
- 1,5 litra wody
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- masło
- 100 g śmietany
- majeranek
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sol, pieprz
- ewentualnie chrzan
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz