piątek, 7 października 2016

Żurek wegetariański

Żur to tradycyjna zupa polska przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak.  Do dziś zastanawiam się czym rożni się żurek od barszczu białego? Czy w ogóle jest jakaś różnica? Czy jedynie w zależności od regionu Polski zmienia się tylko nazwa?

W każdym bądź razie u mnie w domu żurek to nieodzowny element Wielkanocy. Żurek na mięsie, z jajkiem, chrzanem i duza ilością majeranku. Ale dziś przychodzę do Was z przepisem na "odchudzona" wersje. Żurek wegetariański nieznacznie rożni się smakiem od tradycyjnego żurku na boczku i kiełbasie. Malo tego według mnie zdecydowanie bije na głowę mięsną wersje.

Tradycjonaliści, dla których żurek bez mięsnej wkładki nie ma prawa istnieć mogą do zupy dodać po kawałku ugotowanej białej kiełbasy :)


Żurek wegetariański (nie tylko od Święta)

Składniki:
  • 0,5 litra zakwasu (żurku)
  • 1,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • masło
  • 100 g śmietany
  • majeranek
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sol, pieprz
  • ewentualnie chrzan
W głębokim garnku na maśle zeszklić pokrojona w kostkę cebule i 2 ząbki czosnku. Dodać pokrojony w drobna kostkę seler, marchewkę i ziemniaki. Mieszając podsmazyc wszytko razem. Warzywa zalać woda, dodać liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać zakwas (wstrzasnac, aby maka się wymieszała), przeciśnięte przez praskę pozostałe 2 ząbki czosnku, doprawić sola i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Na koniec zaprawić zupę śmietaną, wymieszana wcześniej z kilkoma łyżkami zupy.  Żurek wegetariański podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i natka pietruszki (ewentualnie łyżeczką chrzanu)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz