To zdecydowanie najlepsze ciasto marchewkowe jakie kiedykolwiek jadłam. Idealne ciasto jesienne. Wilgotne, puszyste, bardzo korzenne z orzechami włoskimi i delikatnym pomarańczowym kremem mascarpone.
Korzenne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i kremem mascarpone
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 2 średnie jabłka
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka sody
- proszek do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- skorka utarta z cytryny
- wyciśnięty sok z cytryny
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli olejku pomarańczowego
Cukier utrzeć z jajkami na puszysta masę, dodać olej i wymieszać. Stopniowo dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, pastę waniliowa, goździki i gałkę muszkatołowa. Zmiksować na gładko. Ciasto wyjdzie dość geste i takie tez powinno być. Dodać do niego obrane i starte na drobnych oczkach marchewki, obrane i starte na grubych oczkach jabłka oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piec w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i olejek pomarańczowy. Kremem posmarować wyciągnięte z piekarnika i wystudzone ciasto.
Smacznego :)
Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń