piątek, 11 listopada 2016

Ciasto marchewkowe

To zdecydowanie najlepsze ciasto marchewkowe jakie kiedykolwiek jadłam. Idealne ciasto jesienne. Wilgotne, puszyste, bardzo korzenne z orzechami włoskimi i delikatnym pomarańczowym kremem mascarpone. 


Korzenne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i kremem mascarpone

Składniki:
  • 4 duże marchewki
  • 2 średnie jabłka
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka sody
  • proszek do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • skorka utarta z cytryny
  • wyciśnięty sok z cytryny
Na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli olejku pomarańczowego

Cukier utrzeć z jajkami na puszysta masę, dodać olej i wymieszać. Stopniowo dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, pastę waniliowa, goździki i gałkę muszkatołowa. Zmiksować na gładko. Ciasto wyjdzie dość geste i takie tez powinno być. Dodać do niego obrane i starte na drobnych oczkach marchewki, obrane i starte na grubych oczkach jabłka oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piec w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i olejek pomarańczowy. Kremem posmarować wyciągnięte z piekarnika i wystudzone ciasto.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń