Pudding ryżowy to powszechny i prosty deser kuchni tureckiej.
Przepyszny, kremowy budyń uwielbiamy przez dzieci. Doskonale smakuje z cynamonem, orzechami jak i owocami. Najlepiej mocno schłodzony. W dodatku tak łatwy do przygotowania w domu, ze kto nie jadł musi koniecznie spróbować.
Sütlaç
- 1 litr mleka
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka ryżu łamanego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej + niepełna szklanka wody
- pasta waniliowa (można zastąpić cukrem waniliowym)
- cynamon
- posiekane orzechy
Ryz dokładnie umyć i gotować na małym ogniu w szklance wody do momentu, aż wchłonie cala wodę. Dolać mleko, przykryć i zagotować. W tym czasie skrobie ziemniaczana rozpuścić w niepełnej szklance wody i dolać do gotującego się ryżu. Dodać cukier, pastę waniliowa i gotować do miękkości często mieszając, aby ryz się nie przypalił. Gotowy Sütlaç (powinien być rzadki) przelać do miseczek, odstawić do wystygnięcia i schłodzić w lodowce. Przed podaniem posypać orzechami i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz