A tym samym swiezych pomidorow w naszym domu pod dostatkiem, stad otwieram na blogu nowy "pomidorowy" cykl, bo latem objadamy sie nimi na zapas. Co prawda pomidory w sklepach kupic mozemy przez caly rok i owszem skusze sie na jakiegos do salatki to jednak te w sezonie pachna jak pomidor i smakuja o niebo lepiej.Jedna z naszych ulubionych zup jest wlasnie zupa pomidorowa. I mimo, iz pomidory sa owocami sezonowymi to nie rezygnujemy z niej jesienia czy zima. Najlepsza wtedy z dodatkiem ryzu przygotowana z przetworow: pomidorowej pasty czy pomidorow w puszcze, ktore zachowuja wiele swoich cennych wlasciwosci, bo zdrowiej i przede wszystkim smaczniej. Latem jednak bez dwoch zdan pomidorowka ze swiezych i pachnacych pomidorow to cud, miod i malina..
Przepyszny, lekko pikantny krem ze swiezych pomidorow
Skladniki:
- 5 pomidorow
- swieza bazylia
- 1 mloda marchew
- 3 lyzki oliwy
- cebula
- 2 zabki czosnku
- 750 ml warzywnego bulionu
- sol, pieprz, chilli w platkach, tymianek, orregano
- sol, pieprz, chilli w platkach, tymianek, orregano
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzac oliwe zeszklic na niej obrany i posiekany czosnek jak i cebule. Marchew obrac, pokroic na mniejsze kawalki. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, oczyscic z gniazd nasiennych i pokroic w kostke. Razem z marchewka, kilkoma listkami bazylii dodac do zeszklonej cebulki. Wszystko razem chwile podsmazyc ciagle mieszajac. Zalac bulionem warzywnym i gotowac na malym ogniu ok. 30 minut. Po czym zmiksowac blenderem na krem. Doprawic do smaku sola, pieprzem, chilli i ziolami. Przed podaniem udekorowac listkami bazylii. Dodatkowo wedlug upodoban zabielic kleksem ze smietany, dodac mozarelle, pokruszona fete, ziolowe grzanki czy posypac natka pietruszki.
W garnku o grubym dnie rozgrzac oliwe zeszklic na niej obrany i posiekany czosnek jak i cebule. Marchew obrac, pokroic na mniejsze kawalki. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, oczyscic z gniazd nasiennych i pokroic w kostke. Razem z marchewka, kilkoma listkami bazylii dodac do zeszklonej cebulki. Wszystko razem chwile podsmazyc ciagle mieszajac. Zalac bulionem warzywnym i gotowac na malym ogniu ok. 30 minut. Po czym zmiksowac blenderem na krem. Doprawic do smaku sola, pieprzem, chilli i ziolami. Przed podaniem udekorowac listkami bazylii. Dodatkowo wedlug upodoban zabielic kleksem ze smietany, dodac mozarelle, pokruszona fete, ziolowe grzanki czy posypac natka pietruszki.
Smacznego :)
Ja własnie ostatnio robiłam ale jakaś taka wodnista ta zupa krem mi wyszła :P ale spróbuję teraz z twojego przepisu
OdpowiedzUsuńNarobilas smaka na zupke :) jutro zrobie na obiad :)
OdpowiedzUsuńWięcej takichhhhh przepisów proszę...
OdpowiedzUsuńnikka
Pomidorowke zjem, ale tylko z makaronem ;)
OdpowiedzUsuńkocham pomidory, kocham bazylię ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam pomidorową na żeberkach :) I ostatnio przeczytałam, że można do zupki dodać szczyptę malutką cynamonu- będzie delikatniejszy smak pomidorów. Ale naprawdę odrobinkę. Inaczej będzie za mocno czuć cynamon i zupa może mieć gorzkawy smak. Ja do gęstej bardzo pomidorowej dodaję kabaczek i malutkie klopsiki. Pyyyycha!!!!
OdpowiedzUsuńpomidor to warzywo, nie owoc:)
OdpowiedzUsuńW 1893 r. Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych - porządkując kwestię zróżnicowania ceł na warzywa i owoce - dla celów podatkowych uznał pomidor za warzywo (na podstawie jego zastosowań kulinarnych), nie wyrokując jednak w kwestii jego klasyfikacji botanicznej. Z naukowego punktu widzenia pomidor pozostaje owocem.
Usuń