sobota, 21 września 2013

Briami, czyli...

...grecka zapiekanka z cukinia i ziemniakami
Dzis cos dla milosnikow warzyw i kuchni srodziemnomorskiej, czyli danie dla mnie idealne. Przepyszne zarowno na cieplo jak i na zimno. Z dodatkiem duzej ilosci ziol, przypraw, oliwy z oliwek i ulubionego sera

Skladniki:
- 2 duze cukinie
- 5 ziemniakow
- 3 pomidory
- pol glowki czosnku
- swieza bazylia
- natka pietruszki
- suszona mieta
- oregano
- tymianek
- sol, pieprz
- oliwa z oliwek
- grecki ser owczy ewentualnie parmezan badz inny ulubiony

Przygotowanie:
Ziemniaki obrac i pokroic w talarki Cukinie obrac w paski i pokroic w plastry. Pomidory pokroic w osemki. Natke pietruszki i bazylie drobno posiekac. Czosnek obrac i pokroic w cieniutkie plasterki. Ser zas kroimy w kostke. Wszystko przelozyc do zaroodpornego naczynia skropic oliwa z oliwek, dolac 50 ml wody. Opruszyc ziolami i przyprawami - dokladnie wymieszac. Piec w temperaturze 200°C co jakis czas mieszajac do momentu, az warzywa zmiekna i lekko sie zarumienia.

5 komentarzy:

  1. Mniammm..Ależ to smakowicie wygląda chyba na tygodniu wypróbuje twój przepisik :)
    Iwonko proszę o więcej takich smakowitych przepisów jak również czekam na przepis na bulionetki i vegete bo w necie dużo tego ale chciałabym jakiś wypróbowany.
    Miłego weekendu...
    Nikka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, na pewno wyprobuje, uwielbiam takie warzywne zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a cukinia jak pusci wode to sie nie robi z tego mamalyga? bo kurde ja nie mam szczescia do pieczenia cukini a chetnie bym wyprobowala przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aaa w samą pore ten przepis :) mam własnie cukinie i zero pmysłów co zrobic to dzieki tobie zjem jutro to sobie na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń