piątek, 6 września 2013

Przecier pomidorowy...

...bez dodatkow. Idealny zima jako baza do zup czy sosow.
 ...bo sezon pomidorowy wciaz trwa. A przelom sierpnia/wrzesnia to nie tylko pomidorki najsmaczniejsze, ale i najtansze
Skladniki:
-  dowolna ilosc dojrzalych pomidorow(ja zrobilam z 3 kg, jeszcze z 3 kg dorobie - najlepsze sa podluzne "lima")
Przygotowanie:
Pomidory umyc, pokroic, przelozyc do duzego garnka. Gotowac na wolnym ogniu, mieszajac co jakis czas. Gdy sie rozgotowuja porcjami przetrzec przez sito. To co na sitku zostanie odlozyc. Na koniec dolac odrobine przetartych pomidorow zmikoswac blenderem i raz jeszcze przetrzec. Teraz dopiero do co na sitku zostalo wyrzucic. Przecier przelozyc do wyparzonych sloikow, dobrze zakrecic i zapasteryzowac. Ja robie to na sucho w piekarniku. Wyjac i ustawic sloiki na sciereczce dnem do gory do calkowitego wystygniecia.
 Tadam :)

Zapasy na zimę - I edycja 2013Warzywa psiankowate 2013

13 komentarzy:

  1. Pychota :)) Moja babcia tak robi przecier pomidorowy i Jej zupy pomidorowe przebijają wszystko ;) Może najwyższa pora się pokusić na zimowe zapasy,bo coś w tyle mocno jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam i potwierdzam- nie ma nic lepszego na zupkę pomidorową, niż domowy przecier pomidorowy. Faktycznie odmiana "limy" superrr i zawsze z nich robiliśmy, ale w tym roku kupowaliśmy od rolnika 20 kg i polecił inną odmianę (nie pamiętam nazwy :/). Facet był trochę podpity :DDD i właśnie te nam dał zamiast "lim" (a cena iście "oszałamiająca- 1,25 za 1 kg :)). Wyszły super, nawet gęściejsze. Aha, nam z 20 kg wyszło 20 sporych słoików, więc gdyby kogoś interesowały proporcje, to z 1 kg wychodzi 1 słój :) Już czeka na mnie wór papryki za 6 zł :)- będzie konserwowa

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytam twoja strone i podziwiam,jaka ty w tak mlodym wieku rozsadna, gospodarna,dobrze wygladajaca kobieta jestes,w dodatku Mama dwöjki dzieci-RESPEKT! znam wielu w twoim wieku ktörzy maja tylko Party,nowy freund w glowie.Super ze jestes tak poukladana w glowie.Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam domowy sok pomidorowy z duża dawka pieprzuuuuu :p

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda super, a jak ze skórą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego wlasnie sie przeciera, by nie bylo skorki...a zeby wydobyc jak najwiecej najlepiej przetrzec dwa razy, odlozyc resztke po pierwszym przecieraniu, dolac troche przertartego juz przecieru, zblendowac i raz jeszcze przetrzec :)

      Usuń
  6. Kochana ja mam super przepis na sos do pizzy lub makaronu własnie na bazie świezych pomidorków mniam i dziś druga tura bede robić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tez robiłam kilkanaście sztuk na zime jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  8. Z takiego przecieru jaka pomidorówka pyszna mmm :) uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja akurat nie robie, bo nie mam czasu ale zawsze cos wpadnie od mojej wloskiej tesciowej, dla ktorej zycia nie ma bez przetworow pomidorowych:))) Ja nie wiem ile oni pomidorow kupuja ale wiem, ze robienie sosow pomidorowych, to dla nich calodzienna praca z tym, ze tam sie wszystkie siostry tesciowej zbieraja i razem to robia a potem dziela sie tymi sloikami:) Jak to we wloskiej rodzinie:))Aaaa i one to w ogromnych kotlach gotuja!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, ja juz zrobilam przecier z 20 kg pomidorow :)U nas uwielbiamy go pic zima ;)
    AgaG

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę zrobić, koniecznie jeszcze w tym tygodniu, póki pomidorki są przepełnione słońcem ;)

    OdpowiedzUsuń

  12. przecier wykorzystuję do zupy pomidorowej (http://storczyk1.blogspot.com/2013/08/pomidorowa-z-pomidorow.html) - najlepszej pod słońcem - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń