Odwiedzilam jeden ze swoich ulubionych sklepow - sklep z zywnoscia
ekologiczna. Wrocilam z maka kokosowa, migdalowa i bananami. Po krotkim
zastanowieniu sie i przekopaniu kuchennych szafek powstal ten oto
bananowy chlebus - przepyszny i zdrowy.
Niestety przepis mimo swojej prostoty w wykonaniu nie nalezy do przepisow najtanszych, a to za sprawa cen maki. Jedno opakowanie maki kokosowej to koszt ok 43 zl, zas malutka 250g paczuszka maki migdalowej ok. 16 zl. Zdajac sobie sprawe z tego, ze nie kazdy bedzie chetny wydac tyle na make mozna pokombinowac z mielonym kokosem czy mielonymi migdalami dostepnymi w wiekszosci supermarketow. Odpowiedzialnosci jednak na siebie nie biore gdyby cos poszlo nie tak, bo ja zawsze robie na maceSkladniki:
- 180 g maki migdalowej
- 60 g maki kokosowej
- 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
- o,5 lyzeczki soli morskiej
- 4 dojrzale bananay
- 6 jajek
- 4 lyzeczki oliwy z oliwek
- szklanka siekanych orzechow (u mnie laskowe)
- 1/3 szklanki wiorek kokosowych
Przygotowanie:
Polaczyc ze soba wszystkie suche skladniki, a wiec obie maki, sol, proszek do pieczenia. W osobnej misce rozgniesc widelcem na "papke" banany, dodac do nich oliwe i jajka. Wymieszac. Nastepnie wlac mase bananowo-jajeczna do miski ze skladnikami suchymi, dodac orzechy, kokos. Wymieszac do polaczenia sie wszytkich skladnikow. Foremke typu "keksowka" wylozyc papierem do pieczenia, wylac ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 50-60 minut, az gora chlebka sie przyrumieni. Wyjac z piekarnika, pozostawic do calkowite wystygniecia, dopiero wtedy kroic.
ooo:)))
OdpowiedzUsuńfaktycznie, dosc drogi chleb:)
OdpowiedzUsuńJa kokosowa znalazlam ale migdalowej nigdzie nie widzilam, Chyba zmiele migdaly w blenderze I tez bedzie ;)
OdpowiedzUsuńSuperowy przepis fakt,faktem drogo wychodzi ale i tak go wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńNikka
Wszystkiego naj :*:*:*
OdpowiedzUsuńJejku.. pierwsze słyszę :)
OdpowiedzUsuń..i muszę wypróbować!
kurde zabieram sie za ten chleb od miesiecy chyba :P
OdpowiedzUsuń