piątek, 29 listopada 2013

Brukselna a`la pommes frites

...samo zdrowie
 
Warto jesc brukselke, poniewaz te "male kapustki" jak to mowi moja corcia posiadaj wiele doboczynynch wartosci odzywczych. Sa zrodem witamin C,E, K, a takze tych z grupy B. Zawieraja sporo kwasu foliowego, a wiec idelane dla kobiet w ciazy. Natomiast dzieki zawartosci soli mineralnych takich jak mangan, magnez, wapn, cynk, fosfor mowi sie o brukselce - warzywo mlodosci, ktore pozytywnie wplywa na odbudowe DNA i blokuje rozwoj nowotworow.
Nie kazdy jednak brukselke lubi - jak moj maz, ktory jej nie jada, bo nie przepada.
Mam jednak to szczescie, ze dzieciaki uwielbiaja, wiec brukselka gosci na naszym stole szczegolnie w sezonie.
A dzis przepis na chrupiaca brukselke a`la frytki:

Skladniki: 
- 1 kg brukselki
- oliwa z oliwek
- sol

Przygotowanie: 
Brukselke oczyscic, obrac liscie z wierzchu, ulozyc na wylozonej papierem do pieczenia blaszcze, opruszyc solo, skropic oliwa. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na zloty kolor.

7 komentarzy:

  1. O fajny przepis!
    Znajoma pracuje przy brukselce i często pyta czy nie przynieść.
    Teraz będę już wiedziała jak można zrobić ja INACZEJ szybko smacznie i zdrowo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brukselke ;-) Ogolnie lubie warzywa :-) Ale brukselka jest najpyszniejsza :-) W UK taka brukselka laduje na stoly podczas Bozego Narodzenia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znoszę brukselki. Mama mi ją wciskala i teraz nawet patrzeć nie mogę

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam ja w zupie :-) My ogolnie zupojady jestesmy :-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam brukselkę w każdej postaci !!! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też lubie. Najbardziej smakuje taka z ogródka po pierwszym przymrozku, wtedy traci ta lekką gorycz.
    Ja gotuje na 3/4 w wodzie z solą i cukrem. Potem na patelni, na maśle- rumienie.u

    OdpowiedzUsuń