środa, 4 grudnia 2013

Salatka Caprese...

...wloska salatka w kolorach wloskiej flagi.
 Idealna jako przystawka, u mnie swietnie sprawdza sie jako sniadanie czy kolacja. Prosta, a jednak zachwyca swym smakiem. Wloskie polaczenie idealne - soczyste, pachnace pomidory, ser mozarella, oliwa i swieza bazylia.

Skladniki:
- kulka mozarelli
- 1-2 pomidory
- kilka listkow swiezel bazylii
- oliwa z oliwek
- ewentualnie ocet balsamiczny
- kolorowy swiezo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Mozarelle podobnie jak pomidory pokroic w cienkie plastry i ukladac naprzemiennie na polmisku. Udekorowac swieza bazylia, skropic oliwa, ewentualnie octem balsamicznym, opruszyc do smaku swiezo mielonym pieprzem. Palce lizac :)


12 komentarzy:

  1. Robilam na roczek małego.
    Niestety te wiesniaki nie docenili "pimidorow z serem" ... :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubię tą przystawkę, ale ja dodaje jeszcze pokrojone oliwki, pokruszoną fetę plus oliwa obowiązkowa z chilii ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moj maz (Wloch) dodaje jeszcze kilka kropli miodu na ocet balsamiczny i obok bazylii takze oregano. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaa zapomnialam dodac, ze mozzarelle mozna zastapic serem boconcini ale to wlasciwie tez jest mozzarella tyle, ze mala kulki

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności szczególnie latem kiedy pomidory smakują jak pomidory a nie dykta jak teraz ;-) ocet balsamiczny, szczególnie ten gęsty idealnie pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobra ta sałatka;-) pierwszy raz jadłam ją będąc we Włoszech;-) w domu też czasem ją robie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha !!!!!! najlepsza z najlepszych przystawek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Noo uwielbiam bo szybka i prosta... ostatnio jadłam tez z oliwkami i całkiem, całkiem...uwielbiam mozarellę....mniaam

    OdpowiedzUsuń
  9. No to jest dopiero szybka salatka ;)

    OdpowiedzUsuń