czwartek, 5 grudnia 2013

Drozdzowa Gwiazda...

...i strucla makowo-serowa
Corcia ma dzis w szkole po poludniu swiateczne przyjecie. Z racji tego, kazdy z rodzicow mogl sobie z listy wybrac co ma przyniesc. Kawa w termoscie, herbata, plastikowe kubki, widelczyki, talerzyki, cukierki - pewnie, ze moglam zaznaczyc, kupic i zaniesc. Ale uznalam, ze to by bylo za proste i jakze do mnie nie podobne, a wiec z calej listy gotowcow wybralam ciasto.
Natrafiajac, ktoregos dnia na sposob zwijania ciasta drozdzowego w gwiazde. Wiedzialam, ze kiedys takowa wyczaruje, a ze przyjecie swiateczne przyjecie to jaknajbardziej odpowiednia okazja. Pomysl na ciasto sie znalazl. Przepis jak najbardziej mojego autorstwa. Bo gwiazdy tak naprawde mozemy nadziewac czym tylko lubimy: nutella, marmolada itp.  Ja zrobilam dwa rozne nadzienia. Pierwsze marcepanowo-makowe z bakaliami. Drugie serowe z rodzynkami. I jak poczatkowy plan byl by zrobic dwie gwiazdy. Tak w trakcie troszke od niego  odbieglam i wyszla drozdzowa gwiazda i serowo-makowa strucla. Jak najbardziej swiatecznie. Przepis wyglada na dosc skomplkowany na pierwszy rzut oka, ale w wykonaniu jest banalnie prosty.

Skladniki na 2 gwiazdy:
- 600 g maki u mnie orkiszowa
- niepelna szklanka mleka
- 2 jajka
- 60 g roztopionego masla
- 20 g swiezych drozdzy
- 100 g cukru (u mnie brazowy trzcinowy)
- 2 lyzki cukru waniliowego
Nadzienie I
- mala puszka masy makowej
- kostka masy marcepanowej
Nadzienie II
- 500g twarogu
- rodzynki
- cukier puder
- 1 zoltko
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 5 lyzek soku z cytryny

Przygotowanie:
Z drozdzy, mleka i lyzki cukru przygotowac rozczyn. Odtsawic na 10-15 minut, do momentu, az droozdze zaczna pracowac. Rozczyn przelac do miski z pozostalymi skladnikami. Wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Jezeli ciasto bedzie sie kleic dosypac maki. Uformowac kulke, przykryc zysta sciereczka i odstawic do wyrosniecia.
W tym czasie przygotowac nadzienie serowe. Twarog rozgniesc widelcem, dodac namoczone, odsaczone rodzynki, i wymieszac z zoltkiem i cukrem pudrem.
Gdy ciasto odwoi swoja objetosc raz jeszcze delikatnie wyrobic, podzielic na 4 rowne czesci jezeli chcemy zrobic 2 gwiazdy. Bazd na 3 czesci (2 rowne, jedna wieksza) jezeli chcemy zrobic gwiazde i stucla.
Sposob zawijania gwiazd:
Pierwsza czesc ciasta rozwalkowac na opruszonym maka blacie. Przelozyc na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Rozwalkowac mase marcepanowa nalozyc na ciasto. Na marcepan rozsmarowac 3/4 puszki masy makowej. Na gore wylozyc druga czesc rozwalkowanego ciasta. Docisnac boki. Mala szklanka na srodku ciasta delikanie odcisnac kolo. Przeciac ciasto na 16 rownych czesci. Kazda z czesci zwijac naprzemiennie jedna w prawa, druga w lewo. Konce zlepic ze soba.
Sposob zwijania strucli:
Ciasto rozwalkowac na prostokat. Posmarowac masa serowa i 1/3 pozostalej masy makowej. Skladac na 3. Boki podwinac pod spod, zlaczenie zlepic. Wlozyc do wylozonej papierem do pieczenia keksowki.
Oba ciasto posmarowac mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 190°C do zarumienienia. Po czym przykryc folia aluminiowa, by ciasto sie nie spieklo za bardzo, a doszlo w srodku i piec jeszze przez ok. 40-50 minut.
Upieczona gwiazde posypac cukrem pudrem. Zas strucle polac lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. O wow. Od dawna wiem Iwonko, że jesteś niesamowita, ale ta gwiazda to odebrała mi mowę. Pełen podziw

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, mniam...:)))
    Super ta gwiazda!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne wypieki i na pewno smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. czesc nieznasz mnie ale bardzo często zaglądam do was ponieważ moja corkeczka lubi ogladac zdjęcia z twoja corcia hahah,nigdy niekomentuje do dziś haha swietne wypieki i az narobilas smaka n atakie smakołyki.pozdrawiam i zycze udanych mikolajek dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzizas, super wyglada i na pewno jeszcze lepiej smakuje ale jak dla mnie za duzo roboty;))) Nie mam czasu a jak mam to niestety nie lubie go spedzac w kuchni. Ale.........moze poprosze mame, bo akurat wizytuje na Swieta hehehe

    OdpowiedzUsuń
  6. hehehe normalnie Cie podziwiam, ze Ty tak lubisz to pichcenie ;P

    OdpowiedzUsuń