Przepyszne precelki o zlocistej, chrupiacej skorce i miekkim srodku, ktore znikaja z naszego stolu w mgnieniu oka. Dlatego tez precelki przygotowuje z podwojnej porcji skladnikow, bo i na drugi dzien sa przepyszne i corcia zabiera do szkoly na drugie sniadanie.
Skladniki: - 250 g maki orkiszowej typ 630
- 20 g swiezych drozdzy (u mnie pol kostki 42 gramowej) badz paczuszka suchych
- 125 ml wody
- 20 g masla o temperaturze pokojowej
- lyzeczka soli
- lyzeczka cukru (u mnie brazowy trzcinowy)
- 50 g sody
- sol gruboziarnista do posypania (u mnie himalajska)
Przygotowanie:
Z drozdzy, cukru i cieplej wody przygotowac rozczyn. Odstawic na 15 minut do momentu, az drozdze zaczna pracowac. Po czym wlac go do miski z maka, sola i maslem. Wyrobic gladkie, elastyczne ciasto, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyroniecia na ok. 30-40 minut. Po czym raz jeszcze delikatnie ciasto wyrobic, podzielic na 4 czesci i z kazdej uformowac precle/buleczki. Forma dowolna. Ponacinac i odstawic na kolejne 15-20 minut. W tym czasie przygotowac roztwor z sody, dzieki ktoremu nasze buleczki po upieczeniu uzyskaja chrupiaca precelkowa skorke. sode rozpusci w litrze wrzacej wody. Za pomoca lyzki cedzakowej zanuzyc w nim buleczki. Wyciagnac, ulozyc na blaszce do pieczenia, opruszyc gruboziarnista sola i piec w temperaturze 200°C przez ok 20-30 minut, do momentu zarumienienia.
Najlepsze precle to jeszcze cieple posmarowane maslem i posypane zielona cebulka
Mniammmm.... wyglądają jak z piekarni, przepis na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMonika
Ps.Mogę dodać Cię an Fb?
Uwielbiam:))
OdpowiedzUsuńa mąka może być pełnoziarnista, czy musi być orkiszowa??:P
OdpowiedzUsuńO matulu jakie pyszności. Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńO rany! Ale pyszniaście wyglądają! W tej chwili, głodna jak wilk to chyba wszystko bym oddała za takiego precla... :-)
OdpowiedzUsuńprecle z masłem pychota :) mieszkam w monachium i pracuję w piekarni wiec na codzień je mam ciepłe z pieca :D ale sama to bym chyba nie umiała zrobić ;) Pozdrawiam Aga.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńNadia uwielbia FRENDZLE :P
OdpowiedzUsuń