środa, 9 kwietnia 2014

Chalka z kruszonka

Calkiem niedawno po sieci krazyla zabawa "smaki dziecinstwa", w ktorej mialam wziasc udzial. W mej glowie jednak zrodzil sie pomysl na cala serie postow ze smakolykami z dziecinstwa. 
Chyba kazdy z Nas ma takowe, smakowe wspomnienia. I ja mam ich calkiem sporo. Nie wychowalam sie na Fast Food`ach czy Mc Donalds`ach, do ktorych dzis namietnie rodzice prowadza swoje dzieci. Za to na domowej babcinej kuchni, czy przepysznych, ulubionych daniach serwowanych przez mame. Najczesciej proste i nieskomplikowane potrawy, ktorych smak pamietam do dzis.

Chalka. Smak i zapach ciasta drozdzowego unoszacy sie w calym mieszkaniu za kazdym razem sprawia, ze znow czuje sie jak dziecko. Co prawda moja drozdzowka nigdy nie bedzie tak pyszna jak drozdzowka mojej babci i mamy ktora zajadalam sie popijajac cieplym mlekiem. Ale moim dzieciom bardzo smakuje. Niech maja co wspominac...

Skladniki:
- 450 g maki (u mnie orkiszowa)
- 200 ml cieplego mleka
- 60 g cukru ( u mnie brazowy trzcinowy)
- 2 lyzki roztopionego masla
- 1 duze jajko
- pol lyzeczki soli
- 20 g swiezych drozdzy
Na kruszonke:
- 100 g maki (orkiszowa)
- 60 g cukru (brazowy trzcinowy)
- 60 g roztopionego masla
- lyzka siekanych orzechow laskowych
Ponadto:
- puszka masy krowkowej
- jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Z polowy mleka, drozdzy i lyzki cukru przygotowac rozczyn. Przykryc i odstawic na 15 minut, do momentu az drozdze zaczna pracowac. Rozczyn dodac do przesianej maki. Dolac reszte mleka, wbic jajko, dodac cukier, roztopione maslo i pol lyzeczki soli. Wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Przykryc i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci (ok.1h).
Nastepnie ciasto "odgazowac" uderzajac w nie piescia. Wyrobic i podzielic na 3 rowne czesci. Z kazdej czesci uformowac dlugi walek, splaszczyc go i posmarowac masa krowkowa. Zlepic dokladnie aby masa krowkowa nie wyplynela. Nastepnie z walkow zaplesc warkocz zwijajac boki pod spod. Zdjecie ponizej powinno Wam bardziej pomoc.
Przykryc i odstawic na 30 minut. W tym czasie przygotowac kruszonke, poprzez wymieszanie ze soba wszystkich skladnikow. Chalke posmarowac jajkiem, posypac kruszonka i piec w  nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 30-40 minut. Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. normalnie zaraz zjem monitro :P

    OdpowiedzUsuń
  2. ooooo matkoooo ale bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jej !
    Idę stać bo za duża pokusa !

    OdpowiedzUsuń
  4. będzie dzis na podwieczorek; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo widzisz, z masą krówkową(którą wyjadałam z puszki, albo garnka łyzkami:)) jeszcze nie widziałąm, musi byc pycha;)
    Nie widziałam zabawy o smakach dzieciństwa, ale może ją aktywujemy, i zrobimy razem(może ktoś sie jeszcze przyłączy) jakiś cykl? Takich smaków jest cała masa, a nie wszytskie się pamieta. Fajnie gdzies podpatrzec i sobie przypomnieć;) Ja ostatnio wypatrzyłam szyszki z ryzu preparowanego i krówek:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Calkiem niedawno dziewczyny na blogach wypisywaly swoje smaki dziecinstwa. W punktach bardziej jak TAG. Spodobalo mi sie, wiec za seria jestem jak najbardziej na tak...
      U mnie o jakis czas (do wyczerpania pomyslow) bedzie sie pojawial post: Z cyklu: Smaki dziecinstwa...z przepisem

      Usuń
    2. Kurde a ja dzisiaj robiłam kopytka i przypomnialam sobie jak juz zjedlismy ze mialam foty zrobic:P No to na bierząco bede teraz pamietala;)

      Usuń
  6. U mnie mama czesto robila karpatke i pizze. Ten smak domowej pizzy pamietam do dzisiaj i to jak ciagle siedzielismy przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Murzynek to ciasto ktore mi sie z moja mama kojarzy, albo ciasto biszkoptowe z sezonowymi owocami :)

      Usuń
  7. Nigdy nie widziałam chałki z masą krówkową, ale po tych zdjęciach jestem jak najbardziej "za". :-) Na dniach wypróbję przepis. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez nie :)
      To moja wariacja :D MYsle ze z budyniem, konnfitura, czekolada itp. tez bedzie pyszna :)

      Usuń
  8. ooo ależ to smakowicie wygląda, chyba sama spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń