Zupa brukselkowa! Kolejny hit u Nas, szczegolnie o tej porze roku, gdy na brukselke sezon.
smaczna i sycaca. Z kawalkami wyczuwalnych warzyw, choc oczywiscie mozna zmikoswac na krem i podac z czosnkowymi grzaneczkami. My jednak zupe brukselkowa wolimy "gdy cos plywa"
smaczna i sycaca. Z kawalkami wyczuwalnych warzyw, choc oczywiscie mozna zmikoswac na krem i podac z czosnkowymi grzaneczkami. My jednak zupe brukselkowa wolimy "gdy cos plywa"
Skladniki:
- ok. 500 g brukselki
- por
- kawalek selera
- 3 sredniej wielkosci marchewki
- 4 sredniej wielkosci ziemniaki
- 3 zabki czosnku
- natka pietruszki
- spora szczypta platkow chili
- sol, pieprz
- lazka masla klarownego
- bulion warzywny
Przygotowanie:
Na masle zeszklic drobno pokrojony por, obrana i pokrojona marchewke, seler i zabek czosnku przecisniety przez praske. Posypac chili w platkach, mieszajac chwile przesmazyc. Zalac bulionem warzywnym i gotowac ok. 20 mint. W tym czasie obrac i pokroic w kostke ziemniaki. Brukselke pozbawic wierzchnich brzydkich lisci polowe drobno poszatkowac, reszte pokroic na pol lub cwiarki. Dodac do zupy i gotowac kolejne 20-30 minut, do momentu, az ziemniaki i brukselka zmiekna. 10 minut przed koncem gotowania wrzucic pozostale 2 zabki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Ewentualnie zabielic smietana.
Ten przepis bierze udzial w akcji
Uwielbiam brukselkę i też wolę jak pływa cos w zupie;-)
OdpowiedzUsuńooo zainspirowałaś, będzie u mnie next week:)
OdpowiedzUsuńWypróbuję :)
OdpowiedzUsuń