Sałatka śródziemnomorska
Kuchnia śródziemnomorska jest jedna z moich ulubionych, a to dlatego, ze charakteryzuje się duza różnorodnością. Świeże warzywa, owoce, przyprawy i zioła. Oliwa z oliwek, naturalne jogurty, sery, ryby, które ostatnio włączyłam do swojej diety. Pachnąco, aromatycznie i kolorowo.
Składniki:
- 250 g makaronu
- 2 malutkie pęczki rukoli
- słoiczek suszonych pomidorów w zlewie
- ok. 14 pomidorków cherry
- 2 małe cebule
- orzeszki piniowe
Dressing:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki zalewy z pomidorów
- ok. 50 parmezanu lub grana padano
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 ząbki czosnku
- ewentualnie sol, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu. Odcedzić. Wymieszać z łyżka masła i odstawić do przestygnięcia. Rucole pokroić w mniejsze kawałki, dodać do niej, odsączone z zalewy, (zalewy nie wylewamy) pokrojone suszone pomidory, pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki, cebule posiekana w drobna kostkę i uprażone na suchej patelni orzeszki piniowe. W osobnym naczyniu zblendowac na gładko składniki na sos: ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, zalewę z pomidorów, parmezan, musztardę i czosnek. Ewentualnie dodać do smaku sol i pieprz. Do warzyw dodać ugotowany makaron. Zalać sosem, wymieszać. Przed podaniem posypac startym parmezanem. Smacznego :)
Smacznie wygląda, chyba spróbuję tym bardziej że są w niej orzeszki których jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńsuper, muszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńDzieki Iwono!
OdpowiedzUsuńSalata na weekend bedzie u mnie na pewno :-).
Pozdrawiam
Magda
Dostalam slinotoku..Wyglada tak apetycznie. Jadlabym....:) super przepis i czekam na wiecej:) pozdrawiam! Milka
OdpowiedzUsuń