środa, 11 marca 2015

Şehriyeli Pilav

Dzis przychodze do Was z przepisem podstawowym na turecki Şehriyeli Pilav, czyli nic innego jak ryz z makaronem. Dodatek do mies, warzyw, sosow. choc moje dzieci bardzo czesto zajadaja sie takim ryzem z dotakiem gestego jogurtu naturanego.
Oczywiście tyle ile gospodyń domowych tyle sposobów i wariacji na pilav. Ja prezentuje Wam tutaj, przepis według, którego sama robię i który smakuje Nam najbardziej.


Skladniki:
- 3 szklanki ryżu
- 0,5 szklanki sehriyeli (drobniutkiego makaronu)
- sol
- maslo
- oliwa/olej
- sol

Przygotowanie:
Na początek należny przygotować ryz aby po ugotowaniu był sypki, a nie klejący. Do miski wsypać ryz dodać 2-3 pełne łyżki soli, zalać gorącą, przegotowana woda. Wymieszać. Odstawić na ok. 20-30 minut. Po tym czasie ryz przełożyć na sito i płukać pod bierzaca woda tak długo, aż woda będzie przejrzysta. Następnie w garnku/patelni najlepiej o grubym dnie roztopić masło z oliwa. Wsypać makaron sehriyeli, jest to drobny turecki makaron w kształcie łezki (można go zastąpić innym drobniutkim makaronem) Podsmażyć, co jakiś czas mieszając, do uzyskania "zloto-brazowego" koloru. Dodać umyty ryz. Mieszając podsmażyć wszystko przez przez minute. Zalać gorąca woda (ja dodaje wody na oko, ryz musi być cały, dobrze zalany woda) Dodać łyżkę soli. Przykryć i gotować na jak najmniejszym ogniu przez ok. 15-20 minut. (co jakiś czas sprawdzać czy dodaliśmy wystarczająca ilość wody by ryz mógł ja cala wchłonąć i zmięknąć.) Pod koniec gotowania spróbować, jeżeli ryz jest nadal lekko twardy, dolać trochę wody i pozostawić pod przykryciem jeszcze chwile. Wyłączyć gaz na garnek położyć papierowy ręcznik kuchenny, przykry pokrywka i pozostawić na kolejne 5 minut. W ten sposób odparujemy resztę wodę z ryżu, która wsiąknie w papierowy ręcznik.

3 komentarze:

  1. właśnie zastanawiałam się czy to ryż biały z brązowym, ale doczytałam, że to makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada smacznie a zdjecia sa jak z ksiazki kucharskiej.

    Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń