Za oknem pięknie świeci słonko, a w sklepach pojawiają się pierwsze sezonowe warzywa.
Szparagi! Sezon szparagowy w Niemczech rozpoczety!
...i znów po raz kolejny moje podniebienie zostało przyjemnie połechtane :)
- pełnoziarnisty makaron
- pęczek zielonych szparagów
- ser feta
- natka pietruszki
- parmezan
- 2 ząbki czosnku
- masło (można zastąpić oliwa z oliwek)
- sol, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe części łodyg. Pokroić w 2-3 cm kawałki i ugotować na parze. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. A małym ogniu chwile podgrzać, mieszając. Po czym dodać odcedzony makaron, doprawiając do smaku sola i kolorowym pieprzem. Wymieszać. Na talerz nałożyć porcje makaronu, na niego ugotowane szparagi, pokrojony w kostkę ser feta i natkę pietruszki. Oprószyć parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz również:
- Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, jeszcze nigdy nie jadłam szparagów. czy coś przypominają smakiem?
OdpowiedzUsuńIwono,
OdpowiedzUsuńznowu moje smaki w 100%.
Salatka bedzie w weekend do grilla. Juz mi slinka cieknie.
Pozdrawiam
Magda
spróbuj zamienić fetę na kozi ser - obłędne ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i pewnie jeszcze lepiej smakuje☺️Mam też do Ciebie drobne pytanie,co za fajna pogodową aplikacje masz na Instagramie??Monia
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje tak dobrze, jak wyglada :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy!!!
OdpowiedzUsuń