środa, 15 kwietnia 2015

Pelnoziarnisty makaron ze szparagami i serem feta

 Za oknem pięknie świeci słonko, a w sklepach pojawiają się pierwsze sezonowe warzywa.
Szparagi! Sezon szparagowy w Niemczech rozpoczety!
...i znów po raz kolejny moje podniebienie zostało przyjemnie połechtane :)

Składniki:
- pełnoziarnisty makaron
- pęczek zielonych szparagów
- ser feta
- natka pietruszki
- parmezan
- 2 ząbki czosnku
- masło (można zastąpić oliwa z oliwek)
- sol, kolorowy pieprz

Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe części łodyg. Pokroić w 2-3 cm kawałki i ugotować na parze. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. A małym ogniu chwile podgrzać, mieszając. Po czym dodać odcedzony makaron, doprawiając do smaku sola i kolorowym pieprzem. Wymieszać. Na talerz nałożyć porcje makaronu, na niego ugotowane szparagi, pokrojony w kostkę ser feta i natkę pietruszki. Oprószyć parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.


Zobacz również:
- Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

8 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, jeszcze nigdy nie jadłam szparagów. czy coś przypominają smakiem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Iwono,
    znowu moje smaki w 100%.
    Salatka bedzie w weekend do grilla. Juz mi slinka cieknie.

    Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. spróbuj zamienić fetę na kozi ser - obłędne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie i pewnie jeszcze lepiej smakuje☺️Mam też do Ciebie drobne pytanie,co za fajna pogodową aplikacje masz na Instagramie??Monia

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno smakuje tak dobrze, jak wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Twoje przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń