wtorek, 19 maja 2015

Krem z bialych szparagow

Za białymi szparagami nie przepadam, ale ta zupa to mistrzostwo świata! 
Delikatna w smaku, przepyszna i pożywna 

Składniki:
- 500 g białych szparagów
- 2 srednie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml mleka
- litr bulionu
- masło klarowne lub oliwa
- gałka muszkatołowa
- sol, pieprz
Dodatkowo
- grzanki
- świeży koperek

Przygotowanie:
Szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe końce. pokroić w mniejsze kawałki. Odkładając główki.
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło/oliwę dodajemy cebule, czosnek i szparagi. Podsmażamy chwile do zeszklenia cebuli. W miedzy czasie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki ziemniaki. Dodajemy je do bulionu razem z podsmażonymi szparagami, cebula i czosnkiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy główki szparagów i gotujemy kolejne 5 minut. "Wyłowić" główki, zupę zmiksować. Dodajemy mleko, gałkę muszkatołowa, sol i pieprz do smaku. Podawać z grzankami, koperkiem i główkami szparagów.


Zobacz również:
- Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
-Pelnoziarnisty makaron ze szparagami i serem feta

4 komentarze: