wtorek, 4 sierpnia 2015

Kuru Fasülye, czyli...


...turecki odpowiednik fasolki po bretońsku. Danie, bez którego nie może się obejść żaden turecki dom. W Turcji można dostać Kuru Fasulye z dodatkiem mięsa, wędliną zwana pastrima lub wersje trochę lżejszą bezmięsną i właśnie ta lubię najbardziej...

Składniki:
-  2 szklanki białej fasoli
- spora cebula
- 3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- łyżka pasty pomidorowej
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka słodkiej papryki
- pol łyżeczki chili w płatkach
- sol, pieprz
- oliwa

Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie zeszklić posiekana w kostkę cebule, dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, posiekany czosnek, pastę pomidorowa i przyprawy. Mieszając wszystko razem przesmażyć do momentu, aż koncentrat zacznie pachnieć. Następnie dodać namoczona dzień wcześniej fasole. Wymieszać i zalać woda, tak aby cala fasola była przykryta. Gotować do momentu, aż fasola zmięknie, co jakiś czas mieszając. Podawać z jogurtem i pilav. Przepis na turecki Şehriyeli Pilav znajdziecie >>>tutaj<<<


Ten przepis bierze udział w akcji:
  Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

3 komentarze:

  1. Pytanie odnośnie fasoli, czy może to być zwykły Jasiek, czy potrzebna specjalna?

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam pytanie będziesz jeszcze robić food diary??Mona

    OdpowiedzUsuń