piątek, 28 sierpnia 2015

Acma

Tureckie drożdżowe bułeczki o charakterystycznym kształcie obwarzanka. Podawane najczęściej do śniadania, ale i nie tylko. Bułeczki tak jak w prezentowanym dziś przepisie można zrobić z ulubionym nadzieniem. Pasta oliwkowa, serem lub mielonym mięsem.


Składniki na ciasto:
- 500 g maki
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka soli
- pol kostki świeżych drożdży
- pol opakowania proszku do pieczenia
- 2 białka i 1 żółtko  (2 żółtko pozostawić do posmarowania bułeczek  przed pieczeniem)
- 150 g jogurtu
- 150 ml mleka
- 50 g oleju

Nadzienie serowe:
- biały, słony ser typu feta
- natka pietruszki

Nadzienie mięsne:
- 250 g mięsa mielonego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- sol, pieprz
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- chili w płatkach

Do posypania:
- 1 żółtko odłożone z jednego jajka z przepisu na ciasto
- 2 łyżki mleka
- sezam
- czarnuszka


Przygotowanie:
Z mleka, drożdży i cukru waniliowego zrobić rozczyn. Odstawić na 15 minut. Po czym wlać go do miski z maka, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, które powinno być lekko klejące. Uformować kule (najlepiej oliwa posmarować dłonie, aby się nie kleiło) Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie serowe:
Pokruszony ser wymieszać z posiekana drobno natka pietruszki

Nadzienie mięsne:
Na patelni rozgrzać olej dodać mięso mielone. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojona w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. chwile podsmażyć i dodać pastę pomidorowa.Doprawić do smaku sola, pieprzem, chili. Wymieszać. Podlać odrobią wody i dusić przez chwile. Na samym końcu dodać posiekana natkę pietruszki.

Gdy ciasto podwoi swoja objętość, podzielić je na pol. Jedna polówkę odstawić, druga podzielić na kilka mniejszych części (ok. 60g każda). Ciasto będzie się kleiło, dlatego najlepiej maczać palce w oleju. Z każdej części uformować kulkę. "Spłaszczyć" dłońmi, nadziewać i formować bułeczki, jak obwarzanki łącząc końce, wcześniej lekko skręcając ciasto. Tak samo postąpić z druga częścią ciast.
Gotowe bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać sezamem lub czarnuszka. Piec w temp. 200°C przez ok. 25 minut


Ten przepis bierze udział w akcji:
  Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz