czwartek, 27 sierpnia 2015

Milas Köfte

Tureckie kotleciki w sosie pomidorowym z ciecierzyca

Skladniki:
- 500 g miesa mielonego
- spora cebula
- 1,5 szklanki maki
- 3 zabki czosnku
- 2 lyzki pasty pomidorowej
- pol puszki ciecierzycy
- sok z cytryny
- litr wody
- sol, pieprz
- oliwa z oliwek
- chili w platkach
- suszone oregano
- mieta

Przygotowanie:
Cebule drobno posiekac, wymieszac z miesem mielonym. Odlozyc 4 łyżki maki z 1,5 szklanki. Reszte wymieszac z miesem i cebula. Doprawic sola i pieprzem. Uformowac malutkie klopsiki. Kazdy obtoczyc w odlozonej mace. Klopsiki podsmazyc na rozgrzanej oliwie. Wyciagnac i odlozyc.
W garnku o grubym dnie przesmazyc przecisniety przez praske lub drobno posiekany czosnek. Dodac reszte maki (ta co zostala z odlozonych 4 lyzek do obtaczania kotlecikow), paste pomidorowa i wszytko przesmazyc do momentu az pasta pomidorowa zacznie pachniec. Zalac woda, wymieszac i zagotowac. Dodac kotleciki, odsaczona z zalewy i oplukana ciecierzyce. Doprawic do smaku sola, pieprzem, oregano, mieta i sokiem z cytryny. Gotowac ok 15 minut. Podawac z tureckim ryzem lub swiezym chlebem.


Ten przepis bierze udział w akcji:
  Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz