wtorek, 13 października 2015

Domatesli Şehriye Çorbası, czyli...

...turecka pomidorówka z makaronem i ciecierzyca
Podobnie jak w Polsce i w Turcji obiad bardzo często składa się z dwóch dan. Zupy (çorba) i dania głównego. Jednak Turcy jedzą zupy również na śniadanie czy kolacje. Bardzo często zakrapiając je sokiem z cytryny, czy zagryzając chlebem, dzięki czemu zupa stanowi bardzo sycący posiłek. Zupy tureckie różnią się od naszych zup polskich, ale ich wybór jest równie szeroki i lista w menu długa. Kazda turecka pani domu ma swój sposób na zupę z soczewicy (mercimek Çorbası ), zupę jogurtowa, mięsne, bezmięsne czy kilka wersji na pomidorówkę właśnie...


Składniki:
- puszka krojonych pomidorów (w sezonie 3-4 pomidory świeże)
- łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego
- pol szklanki makaronu Şehriye (drobny makaron w kształcie ryżu)
- mala puszka ciecierzycy
- 2 łyżki masła
- 1 litr gorącego bulionu
- lyzeczka soli
- pieprz

Przygotowanie:
W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, makaron Şehriye (można zastąpić jakimkolwiek drobnym), puszkę odsączonej i przepłukanej ciecierzycy. Dokładnie wymieszać, zagotować. Dodać bulion, sol i pieprz do smaku. Gotować ok. 5-7 minut, do momentu, aż zupa zgęstnieje.


Ten przepis bierze udział w akcji:
Jesienne zupyJesień pełna warzyw

3 komentarze:

  1. Uwielbiam pomidorowa:) ale takiej jeszcze nie robilam, wyprobuje w czwartek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł na dodanie ciecierzycy jest super :) Trafia do mojej listy: do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń