Aromatyczny, pachnący latem o wszechstronnym zastosowaniu. Idealny dodatek do mięs, makaronu, zup czy jako pasta na kanapki. Choć najchętniej wyjadłabym go łyżką prosto z garnka, bo połączenie pomidorów z pieczona papryka, czosnkiem i ziołami to po prostu niebo w gębie. Jedyna wada przecieru jest taka, ze szybko znika! :)
Przecier pomidorowy z pieczona papryka
Skladniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 kg czerwonej papryki
- 0,5 kg podłużnej, słodkiej czerwonej papryki
- 3 małe suszone papryczki chili
- 2 małe cebule białe
- 2 małe cebule czerwone
- 3 duże ząbki czosnku
- 50 ml octu winnego
- 1 łyżka cukru
- łyżka suszonego oregano
- łyżka suszonej bazyli
- łyżeczka słodkiej papryki
- sol, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę umyć opiec na grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 200°C do momentu, aż skora zrobi się brązowa. Ostudzić, obrać ze skorki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki.
Pomidory sparzyć, obrać, pozbawić pestek i pokroić w mniejsze kawałki.
Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć do momentu, aż cebulka lekko się przyrumieni. Pod koniec smażenia dodać pokruszone papryczki chili.
Wszystko przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i ocet winny. Wymieszać i gotować ok 50 minut. Zblendowac. Dodać suszone zioła, słodką sproszkowana paprykę, sol i pieprz do smaku. Zagotować i przełożyć do wczesnej wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować tradycyjnie lub w piekarniku rozgrzanym do 120°C przez 20 minut. Słoiki odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na cala noc)
Ten przepis bierze udział w akcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz