czwartek, 12 listopada 2015

Peynirli Poğaça

Poğaça to rodzaj tureckiego pieczywa. Drożdżowe bułeczki wytrawne. 
Moga być nadziewane słonym, białym serem, szpinakiem, mięsem czy ziemniakami. 
Pulchniutkie, mięciutkie. Pyszny element tureckiego śniadania, ale i smakowita przekąska w ciągu dnia.


 Peynirli Poğaça
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru 

- 25 g świeżych drożdży lub paczuszka suchych
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 białko
- 2 łyżeczki soli

- 3 szklanki maki  
Nadzienie:
- biały, słony ser typu feta
- natka pietruszki
- ewentualnie chili w płatkach
Dodatkowo:
- żółtko
- sezam
- czarnuszka 

Przygotowanie:
Z mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Dodać olej, białko i sol. Wymieszać do połączenia się składników. Następnie dosypać make i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto (w razie gdyby ciasto się kleiło dodać więcej maki). Z ciasta uformować kule, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. 
W międzyczasie przygotować nadzienie. Do pokruszonego białego sera dodać posiekana drobno pietruszkę, ewentualnie płatki chili.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części. Z każdego kawałka uformować kulkę (mniejsza niż pieść),cienko rozwałkować i nadziewać. Kształty, formy według własnego pomysłu i upodobań. Najprostszy sposób jak pierogi: na polowe nakładać farsz druga polowa przykryć, dobrze zlepiając brzegi. Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować żółtkiem i posypać sezamem lub czarnuszka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190° przez około 20 minut.
 

Ten przepis bierze udzial w akcji
 (Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocyKuchnia wegetariańska i wegańska

1 komentarz:

  1. Rewelacyjny przepis. Bardzo często pięke pagaca wg niego. Plecam filmiki na YouTube, jak zawijać i formować bułeczki.

    OdpowiedzUsuń