środa, 18 listopada 2015

Owsianka z duszona gruszka. Cykl sniadaniowy #3

Doskonała owsianka z gruszka duszona w miodzie i cynamonie z dodatkiem orzechów laskowych i daktyli. 
Przepyszna, pachnąca, aromatyczna. Poranny smakołyk, który doda sił, poprawi nastrój i będzie solidna porcja zdrowia. Śniadanie idealne na chłodne, jesienne poranki, bo nie ma nic lepszego niż zacząć dzień pełną miseczka pożywnej owsianki.


Owsianka z duszona gruszka w miodzie i cynamonie
Składniki (3 porcje):
- niepełna szklanka płatków owsianych górskich
- 2 szklanki mleka owsianego
- 2 duże gruszki
- łyżką miodu
- cynamon
- daktyle
- orzechy laskowe

Przygotowanie:
Mleko wlać do rondelka, dodać płatki, zagotować ciągle mieszając. Gruszkę obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do rondelka. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15-10 minut, aż owsianka będzie miękka, często mieszając, aby się nie przypaliła. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w rondelku z 3 łyżkami wody, łyżką miodu i cynamonem. W wysokich szklankach układać naprzemiennie owsiankę, duszona gruszkę z syropem, owsiankę. Wierzch posypać siekanymi orzechami włoskimi i daktylami.


Ten przepis bierze udział w akcji
Jesienne słodkości!Kuchnia wegetariańska i wegańskaMenu dla przyszłej mamy

2 komentarze:

  1. Świetny pomysl na pożywne śniadanie,napewno w tygodniu wypróbuje.Więcej takich cykli śniadaniowych poproszę i mam pytanie,czy czy cykl "zakupy jedzeniowe"będzie dalej kontynuowany?Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za udział w mojej akcji :-)

    OdpowiedzUsuń