piątek, 29 stycznia 2016

Sigara Böreği

W dzisiejszym poście prosty, szybki i pyszny przepis. 


Kiedy tylko mamy ochotę na szybka przekąskę sięgam po tureckie ciasto yufka, z którego "raz-dwa" wyczarować można same pyszności nadziewając w dowolny sposób, według własnych smakowych upodobań. Dzisiaj do moich cygaretek, bo o nich tu mowa użyłam dwóch rodzai farszu. Pierwszy u nas obowiązkowy, ulubiony dzieci. Połączenie słonego sera typu feta z natka pietruszki i płatkami chili. Drugi zaś szupinkowy z dodatkiem sera, pasty pomidorowej i pasty paprykowej. Nadziewane ruloniki piekę w piekarniku, dzięki czemu nie są tak tłuste jak te smażone na głębokim tłuszczu. 

Uprzedzając pytania o wykorzystane produkty w przepisie i ich dostępność w Polsce. Ja w swojej kuchni przyrządzając potrawy używam bardzo wiele produktów tureckich, które w Niemczech kupuje na co dzień w tureckich sklepach. Sery, oliwki, pasty warzywne według mnie maja zdecydowanie lepszy smak. I w tym przepisie ciasto yufka, przyprawy, jogurt, biały ser, pasta pomidorowa i pasta paprykowa są "od Turka". Wiem, ze nie w każdej miejscowości znajduje się sklep z żywnością orientalna, nie każdy tez zamawia przez internet (>>>tutaj<<< to tez jakaś opcja) Ja niestety będąc w Polsce nigdy szczególnej uwagi na zaopatrzenie supermarketów nie zwróciłam, bo sery w puszkach, oliwki, pasty pomidorowe, kiełbasę sucuk i inne tureckie smakołyki zabieram zawsze ze sobą. Podejrzewam choć pewna nie jestem, ze yufke (ciasto składające się z kilkunastu cieniutkich kawałków) znajdziecie w jakimś większym supermarkecie, najprawdopodobniej w dużych płatach, które sami będziecie musieli pociąć na trójkąty. Co należny robić bardzo delikatnie, aby się nie porwało.


Sigara Börek

Składniki:
- opakowanie ciasta Yufka (trójkątne >>>klik<<<)
- jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- czarnuszka, sezam

Farsz 1:
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- łyżka pasty pomidorowej (domates salçası)
- łyżka pasty paprykowej (biber salçası >>>klik<<<)
- 150g słonego sera typu feta >>>klik<<<
- mielony kminek
- świeżo mielony pieprz
- oliwa

Farsz 2:
- ok. 300 g słonego sera typu feta (beyaz peynir, Çiftlik Peyniri)
- natka pietruszki
- chili w płatkach (pul biber)

Przygotowanie:
Farsz 1: Na oliwie zeszklić drobno posiekana cebule, dodać, pokrojony na mniejsze kawałki szpinak i dusić pod przykryciem ok. 5 minut do momentu, aż szpinak się skurczy. Następnie dodać mielony kminek, pastę pomidorowa i paprykowa. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do przestygnięcia. Na koniec dodać pokruszony ser.
Farsz 2: pokruszony ser wymieszać z drobno posiekana natka pietruszki i płatkami chili.

Jogurt wymieszać z jajkiem aby powstała gładka masa. Platy yufka ostrożnie oddzielić jeden od drugiego aby nie popękały. Po czym każdy "trójkąt" delikatnie posmarować masa jogurtowo-jajeczna. Nałożyć odrobinę farszu, złożyć boki do środka i zwinąć w rulon. Gotowe cygaretki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałą masa, posypać czarnuszka i sezamem. Piec w temperaturze 200°C do zarumienienia.


1 komentarz:

  1. Zaraz w poniedziałek lecę do Turka i biorę się za ruloniki :-)

    OdpowiedzUsuń