czwartek, 26 maja 2016

Drozdzowki z serem



Składniki:
- 250 g maki
- 120 ml mleka
- 35 g miękkiego masła
- 1 jajko
- pol kostki świeżych drożdży
- łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 250 g twarogu
- cukier puder (wg uznania)
- żółtko
- kilka kropli olejku pomarańczowego

Przygotowanie:
Z mleka, drożdży i miodu zrobić rozczyn. Wlać do przesianej maki. Dodać sol, masło, jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kule i odstawić do wyrośnięcia.
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, masłem, żółtkiem i olejkiem pomarańczowym.
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować je na prostokąt. Wysmarować masa serowa i zwinąć "na dwa", pokroić w mniejsze kawałki, a następnie każdy z nich "skręcić". Drożdżówki wyłożyć na blaszkę do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20-30 minut do "napuszenia". Piec w temp. 180° przez ok 20-30 minut. Upieczone drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz