środa, 21 września 2016

Kruchy placek z budyniem i gruszkami

To jedno z tych ciast, ktore pieke przez caly rok wymieniaja tylko owoce na sezonowe.

Skladniki:
  • 500 g maki (u mnie jasna orkiszowa)
  • kostka miekkiego masla
  • 3 jajka
  • 2 zoltka
  • szklanka cukru (u mnie brazowy trzcinowy)
  • szczypta soli
  • lyzka proszku do pieczenia
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu + 2 lyzki cukru
  • 5 dojrzalych gruszek
  • cynamon
Przygotowanie:
W duzej misce wyrobic kruche ciasto laczac ze soba make, proszek do pieczenia, jajka, zoltka, cukier, sol, maslo. Ciasto podzielic na dwie czesci. Wieksza na spod i mniejsza na posypke. Owinac folia spozywcza i wlozyc do zamrazalki. Gruszki obrac, pokroic w mniejsze kawalki. W 250 ml mleka rozpuscic 2 opakowania budyniu. Wymieszac. Wlac do reszty gotujacego sie mleka. Mieszac do uzyskania gestego budniu. Wieksza czescia ciasta wylozyc pokryta papierem do pieczenia prostokatna blaszke. Ciasto nakluc widelcem, wylozyc gruszkami, posypac obficie cynamonem, na ktory wylewamy budyn. Na sama gore zetrzec na tarce o grubych oczkach mniejsza czesc ciasta. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok. 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz