Jesień na blogu rozpoczynam przepisem na tartę z owocami i przepysznym kremem cytrynowym na bazie serka mascarpone, kremówki i mleka skondensowanego.
Przepis jak najbardziej uniwersalny, bo zamiast fig, borówek czy miechunki można użyć innych
owoców sezonowych: jagód, porzeczek, truskawek czy malin. A dzięki temu, iż spod zrobiony jest z herbatników przygotowanie tarty jest łatwe i szybkie, co najważniejsze.
Tarta z figą i cytrynowym kremem mascarpone
Na spod:
- 400 g pełnoziarnistych herbatników
- 2/3 kostki masła
- kilka kropli olejku pomarańczowego
- 500 g serka mascarpone
- 400 g kremówki
- 3/4 puszki mleka skondensowanego
- Śmietan-fix
- sok z jednej cytryny
- skorka z jednej cytryny
- świeże figi
- borówki
- miechunka jadalna
- 1/4 puszki mleka skondensowanego
Herbatniki rozdrobnić w robocie kuchennym na miałki proszek. Masło roztopić, lekko ostudzić i dodać do zmielonych herbatników, razem z olejkiem pomarańczowym. Ugnieść i wyłożyć dno oraz boki okrągłej formy dobrze ugniatając. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę z serka mascarpone. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan-fixu. Dodać do niej serek mascarpone, 3/4 puszki mleka skondensowanego, skórkę i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników, tak aby powstała gładka, jednolita masa. Krem wylać na schłodzony spod. Wierzch tarty wyłożyć pokrojonymi w cienkie plasterki figami, posypać borówkami i przekrojonymi na pol owocami miechunki. Polać pozostałym mlekiem skondensowanym. Tarte trzymać w lodowce.
Smacznego :)
Prosty i fajny przepis. Tylko czy mleko skondensowane ma byc slodkie czy nie? Bo chyba nie doczytalam
OdpowiedzUsuńsłodzone :)
Usuń