środa, 28 września 2016

Tarta z figą i cytrynowym kremem mascarpone

Jesień na blogu rozpoczynam przepisem na tartę z owocami i przepysznym kremem cytrynowym na bazie serka mascarpone, kremówki i mleka skondensowanego. 
Przepis jak najbardziej uniwersalny, bo zamiast fig, borówek czy miechunki można użyć innych owoców sezonowych: jagód, porzeczek, truskawek czy malin. A dzięki temu, iż spod zrobiony jest z herbatników przygotowanie tarty jest łatwe i szybkie, co najważniejsze.


Tarta z figą i cytrynowym kremem mascarpone

Na spod:
  • 400 g pełnoziarnistych herbatników
  • 2/3 kostki masła
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
Na krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g kremówki
  • 3/4 puszki mleka skondensowanego  
  • Śmietan-fix
  • sok z jednej cytryny
  • skorka z jednej cytryny
Dodatkowo:
  • świeże figi
  • borówki
  • miechunka jadalna
  • 1/4 puszki mleka skondensowanego

Herbatniki rozdrobnić w robocie kuchennym na miałki proszek. Masło roztopić, lekko ostudzić i dodać do zmielonych herbatników, razem z olejkiem pomarańczowym. Ugnieść i wyłożyć dno oraz boki okrągłej formy dobrze ugniatając. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę z serka mascarpone. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan-fixu. Dodać do niej serek mascarpone, 3/4 puszki mleka skondensowanego, skórkę i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników, tak aby powstała gładka, jednolita masa. Krem wylać na schłodzony spod. Wierzch tarty wyłożyć pokrojonymi w cienkie plasterki figami, posypać borówkami i przekrojonymi na pol owocami miechunki. Polać pozostałym mlekiem skondensowanym. Tarte trzymać w lodowce.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Prosty i fajny przepis. Tylko czy mleko skondensowane ma byc slodkie czy nie? Bo chyba nie doczytalam

    OdpowiedzUsuń