środa, 14 maja 2014

Klopsiki w sosie pomidorowym


Tak, tak Drodzy Panstwo,  czasami zdarza mi sie ugotowac cos miesnego dla swojej rodzinki.
Klopsiki w sosie pomidorowym. Jak smakuja? Trzeba wierzyc na slowo domownikom, iz przepyszne, a najlepszym na to niech bedzie dowodem, ze dzis na zyczenie po raz kolejny na obiad, zostanie i na jutro. Do klopsikow podaje, na co ochota przyjdzie: ziemniaki z wody, ryz, makaron, a czasami jest to chleb, ktory lubia sobie maczac w sosiku...

Skladniki:
- 500 g miesa mielonego
- 2 cebule
- 5 zabkow czosnku
- natka pietruszki
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- kopiasta lyzka dobrego koncentratu pomidorowego
- po pol lyzeczki suszonej bazyli, oregano, tymianku
- lyzeczka mielonego kuminu
- sol, pieprz
- kilka kulek ziela angielskiego 
- 2 liscie laurowe
- ewentualnie chili w platkach
- 3 lyzki maki
- 1 litr bulionu

Przygotowanie:
Bulke namoczyc w mleku, ewentualnie w wodzie. Odcisnac dodac do miesa razem z posiekana drobno jedna cebula, natka pietruszki, trzema przecisnietymi przez praske zabkami czosnku. Doprawic sola i pieprzem. Wbic jajko i wszystko dokladnie wymieszac do polaczenia sie skladnikow. Mieso owinac folia i wstawic do lodowki na cala noc. Dnia nastepnego mase raz jeszcze wyrobic, uformowac klopsiki, obtaczajac kazdego w mace.
Marchewke i cebule obrac, zetrzec na tarce o grubych oczkach. Podsmazyc razem z kopiasta lyzka koncentratu pomidorowego. Najlepiej w garnku o grubym dnie bez tluszczu, caly czas mieszajac, do momentu az koncentrat zacznie pachniec. (ja nie uzywam tluszczu, bo z miesa wytapia sie go wystarczajaco) Zalac bulionem. Dodac liscie laurowe, ziele angielskie, oregano, bazylie i tymianek. Doprowadzic do wrzenia. Na wrzatek wrzucic klopsiki i dusic pod przykryciem ok. 40 minut. Piec minut przed koncem dodac 2 zabki czosnku przecisniete przez praske, doprawic sola i pieprzem, ewentualnie chili.

9 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. Muszę ten przepis Frankowi podrzucić, ja nie lubie za bardzo mięsa robić, ale to będzie coś w sam raz dla niego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :))
    Dawno u nas nie gościły,a bardzo lubimy.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubie wszystko, co jest w sosie pomidorowym:P

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam...też robię ale nieco inaczej.Następnym razem zrobię tak jak Ty :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię :) Muszę zrobić z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. No no wygladaja dobrze te klopsiki. Musze przetestowac ten patent z chlodzeniem miesa przez noc.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ulubione meatballsy Nadusi :)

    OdpowiedzUsuń