piątek, 6 czerwca 2014

Patates salatası, czyli salatka ziemniaczana w wersji tureckiej

Salatka idealna do grillowanych mies i warzyw. Smaczna i lekka bez dodatku ciezkich majonezowych sosow.  Zas mlode ziemniaczki i pachnaca, swieza zielenina dodaje jej dodatkowo wiosennego charakteru. Jedna z moich ulubionych salatek o tej porze roku. Dlatego przy najbliszym grillu badz pikniku zachecam Was do wyprobowania i koniecznie dajcie znac jak smakowala :)

Skladniki:
  • 1,5 kg malutkich mlodych ziemniakow
  • maly peczek natki pietruszki
  • maly peczek koperku
  • cebulka dymka
  • sok z jednej cytryny
  • 10 lyzek dobrej jakosc oleju
  • chili w platkach
  • 3 zabki czosnku
  • sol, pieprz
Przygotowanie:
Mlode ziemniaki dobrze wyczyscic. Najlepiej wyszorowac szczoteczka lub "oskrobac" (nie obierac). Umyc, przekroic na pol.gotowac pod przykryciem ok 10-15 minut. Wazne by nie rozgotowac. Koperek, natke pietruszki, dymke z cebulka umyc , osuszyc i drobno posiekac. Dodac do odcedzonych i ostygnietych ziemniakow. Olej wymieszac z sokiem cytryny, przecisnietym przez praske czosnkiem i platkami chili. Doprawic sola i pieprzem. Zalac ziemniaki, wymiezsac i odstawic do lodowki na kilka godzin (najlepiej na noc) by smaki sie polaczyly.

Ten przepis bierze udzial w akcji
Wegetariańskie grillowanieGrillowanie 2014Nowalijkowe KucharzenieKuchnia Bliskiego Wschodu 2014Lato w pełni!

11 komentarzy:

  1. kocham ten smak!!!
    dziękować :*

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo a właśnie się zastanawiałam nad jakaś lekką sałatką do grilla ;) tylko ciekawe czy mój men się chyci takiej z koperkiem i pietruszką :D jak nie to jego strata ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada smakowicie :) na pewno sprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada smakowicie :) na pewno sprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam! Ja napewno wypróbuję przy najbliższym grillu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. mnmmmmmmmmmmmmmmm ! Już to jem !
    Na razie oczami ale zrobię na pewno !

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wpadłabym na to żeby przygotować taką sałatkę:) U Nas ostatnio była w wersji z ogórkiem. Na pewno wypróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tylko, ze moj nie lubi koperku:((( Zrobie wiec mniej tylko dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie. Muszę przygotować na najbliższego grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja to jestem jakas INNA nie lubie zielonego kopru pietruszki itp :/ ale moze czas to przelamac.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisałam sobie przepis, wygląda bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń