Salatka idealna do grillowanych mies i warzyw. Smaczna i lekka bez dodatku ciezkich majonezowych sosow. Zas mlode ziemniaczki i pachnaca, swieza zielenina dodaje jej dodatkowo wiosennego charakteru. Jedna z moich ulubionych salatek o tej porze roku. Dlatego przy najbliszym grillu badz pikniku zachecam Was do wyprobowania i koniecznie dajcie znac jak smakowala :)
- 1,5 kg malutkich mlodych ziemniakow
- maly peczek natki pietruszki
- maly peczek koperku
- cebulka dymka
- sok z jednej cytryny
- 10 lyzek dobrej jakosc oleju
- chili w platkach
- 3 zabki czosnku
- sol, pieprz
Mlode ziemniaki dobrze wyczyscic. Najlepiej wyszorowac szczoteczka lub "oskrobac" (nie obierac). Umyc, przekroic na pol.gotowac pod przykryciem ok 10-15 minut. Wazne by nie rozgotowac. Koperek, natke pietruszki, dymke z cebulka umyc , osuszyc i drobno posiekac. Dodac do odcedzonych i ostygnietych ziemniakow. Olej wymieszac z sokiem cytryny, przecisnietym przez praske czosnkiem i platkami chili. Doprawic sola i pieprzem. Zalac ziemniaki, wymiezsac i odstawic do lodowki na kilka godzin (najlepiej na noc) by smaki sie polaczyly.
Ten przepis bierze udzial w akcji
kocham ten smak!!!
OdpowiedzUsuńdziękować :*
ooo a właśnie się zastanawiałam nad jakaś lekką sałatką do grilla ;) tylko ciekawe czy mój men się chyci takiej z koperkiem i pietruszką :D jak nie to jego strata ;)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie :) na pewno sprobuje!
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie :) na pewno sprobuje.
OdpowiedzUsuńO mniam! Ja napewno wypróbuję przy najbliższym grillu. :-)
OdpowiedzUsuńmnmmmmmmmmmmmmmmm ! Już to jem !
OdpowiedzUsuńNa razie oczami ale zrobię na pewno !
Nie wpadłabym na to żeby przygotować taką sałatkę:) U Nas ostatnio była w wersji z ogórkiem. Na pewno wypróbujemy:)
OdpowiedzUsuńTylko, ze moj nie lubi koperku:((( Zrobie wiec mniej tylko dla siebie:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Muszę przygotować na najbliższego grilla :)
OdpowiedzUsuńJa to jestem jakas INNA nie lubie zielonego kopru pietruszki itp :/ ale moze czas to przelamac.
OdpowiedzUsuńZapisałam sobie przepis, wygląda bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuń