... i przyszła pora na zamkniecie w sloikach czerwonej papryki!
Uwielbiamy!...do kanapek, sałatek, na przekąskę i zagryzkę. Papryka konserwowa idealna! Słodkawa, przełamana pikanteria w zalewie lekko octowej. W ogóle nie porównywalna w smaku z gotowymi produktami. Cudownie smakuje jesienią i zima gdy na dworze deszczowo, pochmurnie, biało czy mroźnie. Partia z tamtego roku skończyła się Nam już w styczniu, dlatego tez w tym roku postanowiłam zrobić kilka słoiczków więcej. Wybierając paprykę do marynowania zwróćmy uwagę na to by była ona gruba, mięsista, soczysta. Jej jakoś przekłada się na smak :)
Papryka marynowana
Składniki:
- ok. 2 kg papryki
Marynata:
- 1 kubek octu winnego
- 4,5 kubki wody
- pol kubka cukru
- lyzka soli
Dodatkowo na każdy słoik po:
- 3 plasterkach cebuli
- 1 ząbku czosnku
- lisciu laurowym
- kilka ziarenek gorczycy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- ewentualnie malutka, suszona papryczka chili dla lubiących ostre smaki
- łyżce oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Papryke umyc, osuszyc, pozbawic gniazd nasiennych, pokroic w mniejsze kawalki.
Cebule obrać, pokroić w plasterki. Dno każdego słoika wyłożyć plastrami cebuli, czosnkiem i listkiem laurowym. Ciasno ułożyć papryke, dodać gorczyce, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i ewentaulnie suszonej chili.
Wodę z cukrem, sola i octem zagotować. Ciepłą zalewa zalać paprykę. Dodać po łyżce oliwy z oliwek. Zakręcić dobrze słoik i pasteryzować tradycyjnie lub w piekarniku rozgrzanym do 120°C przez 20 minut. Słoiki odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na cala noc)
Ten przepis bierze udział w akcji
Ja też ją uwielbiam, ale nie wiem czy dam radę zrobić w tym roku, nad czym mocno ubolewam. Dziękuję za Twój udział w akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńCala przyjemność o mojej stronie ;)
UsuńCiężko mi powiedzieć, bo wkładałam paprykę do słoików rożnej pojemności. Małych, średnich, większych.
OdpowiedzUsuń