Faszerowany kafior na tyle urzekl mnie swoim wygladem, ze gdy po raz pierwszy natknelam sie na jego przepis postanowilam, ze i ja kiedys zaserwuje swojej rodzince. I tak z tym daniem zwlekalam, odkladalam, az w koncu ktorejs niedzieli postanowilam zrobic. Domownicy pod wrazeniem, bo tak samo jak dobrze wyglada, podobno i smakuje. Teraz tylko czekam na pierwsza lepsza impreze by sie popisac i zaserwowac gosciom razem z pieczona kostka ziemniakow i mieszanka warzyw.
- maly kalafior
- 700 g miesa mielonego
- cebula
- natka pietruszki
- 3 zabki czosnku
- mielony kumin
- sol, pieprz
- namoczona w mleku czerstwa bulka
- boczek do oblozenia (u mnie z wiadomych wzgledow zostal pominiety)
Mieso przygotowac najlepiej dzien wczesniej, by przeszlo przyprawami, ewentualnie na kilka godzin przed. Dodac do niego starta na grubych oczkach cebule, przecisniete przez praske zabki czosnku, posiekana natke pietruszki, kumin, czerstwa odcisnieta bulke namoczona uprzednio w mleku, doprawic do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokladnie wymieszac.
Kalafior obgotwac w osolonej wodzie przez 5 minut. Nie dluzej by sie nie rozpadl. Pozostawic do ostygniecia po czym oblozyc caly miesem mielonym. Gore oblozyc plasterkami boczku (opcjonalnie). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 60 minut.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMmmmmm ale pysznosci !
OdpowiedzUsuńpyszota niedawno też robiłam
OdpowiedzUsuńojjjj zjadłabym, mimo, że za mięsem nie przepadam :))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuń