Sezon na truskawki w pelni, a wiec objadamy sie nimi bezkarnie w przeroznych postaciach. W koncu to nasze ulubione owoce sezonowe. Slodkie, czerwoniutkie, pachnace. Kupujemy na targu, albo co kilka dni wybieramy sie na truskawkowe pole. Zbierajac, zajadamy sie do woli zerwanymi prosto z krzaczka.
Koktajle, smoothie, desery, ciasta. Konfitury, musy, zapasy zamrozone na zime. A ostatnio wygrzebalam z zamrazarki kostke twarogu i tak powstal puszysty sernik na zimno z truskawkowa pianka idealny na upalne dni.
Skladniki na spod:
- 250 g pelnoziarnistych herbatnikow
- 150 g masla
Skladniki na mase serowa:
- 250 g poltlustego twarogu
- 500 ml kremowki
- 8 lyzek cukru pudru
- 3 lyzki agaru (tudziez zelatyny w wersji dla nie-wegetarian)
Skladniki na mase truskawkowa:
- 250 g serka mascapone
- 500 g truskawek
- 5 lyzek cukru pudru
- 3 lyzki agaru
Do zmielonych herbatnikow wlac roztopione, ostudzone maslo. Dobrze wymieszac i "wylepic" dno tortownicy wysmarowanej uprzednio maslem lub wylozonej papierem do pieczenia. Wlozyc do lodowki na 30 minut.
Agar rozpuscic w 15 lyzkach kremowki. Gotowac ok. 3 minut. (w przypadku zelatyny postepowac wg wskazowek na opakowaniu) Gorace dodac do zmielonego twarogu. Reszte kremowki ubic z cukrem pudrem i rowniez dodac do sera. Dokladnie wymieszac i rozprowadzic rownomiernie na schlodzonym spodzie.
Truskawki umyc, pozbawic szypulek, zmiksowac na mus z cukrem pudrem. Dodac serek mascapone i zagotowany, rozpuszczony w 15 lyzkach wody agar. Mieszac do polaczenia skladnikow. Mase truskawkowa wylac na mase serowa. Wstawic do lodowki do stezenia.
to muuuusi być pyszne! jutro wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńCudnie to wygląda i tak samo pewnie smakuje!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuje !! ;-)
Zjadłabym cały! :) Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńtylko czemu ja nie lubię truskawek. Może dam radę się przekonać...
OdpowiedzUsuńno i muszę serwetki szukać, żeby kapiącą ślinkę powstrzymać :D
OdpowiedzUsuńMmm, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuń