...tureckie kotleciki z czerwonej soczewicy i bulgur
To jedno z tych tureckich dan, ktore uwielbiam. Smaczne, zdrowe i wegetarianskie. Kotlecikiami mozemy zajadac sie na cieplo jak i na zimno, a wiec idelane jako posilekw w upalne dni.
Ja kotleiki podaje an talerzu z liscmi salaty lodowej, w ktore je zawijamy. Nie wiem, czy tak jadaja w calej Turcji, ale w rodzinie mojego meza na pewno, tak tez smakuja Nam najbardziej.
Gdy sie do nich dobierzemy, zawartosc talerza znika w mgnieniu oka :)
Skladniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- pol szklanki bulgur
- kopiasta lyzka koncentratu pomidorowego
- cebula
- 3 zabki czosnku
- natka pietruszki
- szczypiorek
- olej
- lyzka masla
- chili w platkach
- sol, pieprz
Soczewice umyc, zalac 3 szklankami wody. Ugotowac do miekkosci (ok.15 minut). Zdjac z ognia, dodac bulgur, przykryc pokrywka i odstawic na 20 minut aby bulgur wchlona wode.
W tym czasie zeszklic drobno posiekana cebule na oleju z lyzka masla. Dodac koncentrat pomidorowy, przecisniety przez praske czosnek i chili w platkach. Przesmazyc do momentu, az koncentrat zacznie pachniec. Cebulke z koncentratem dodac do przestudzonej soczewicy i bulgur. Doprawic do smaku, sola i pieprzem, Dodac drobno posiekana natke pietruszki i szczypiorek. Wymieszac wszystko na gladka mase i formowac kotleciki.
Ten przepis bierze udzial w akcji
Iwona, orientujesz się, czy i gdzie ta kasza bulgur jest w Polsce dostępna? Bardzo apetycznie to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńMusialabys szukac w sklepach z zywnoscia orentalna, badz w duzych supermarketach gdzie sa polki z jedzeniem orientalnym. Ewentualnie zastapic kuskusem
OdpowiedzUsuńA,ok-dzięki:) Właśnie sięzastanawiałam, czym ewentualnie można zastąpić,żeby smaku nie zapsuć.
OdpowiedzUsuńKupiłam ostatnio bulgur i nie bardzo miałam pomysł co z nim zrobić, to jest naprawdę ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńtylko ze trzeba nie zwykly bulgur tylko specjalny do kofte
OdpowiedzUsuń