poniedziałek, 30 czerwca 2014

Mercimek köftesi, czyli...

...tureckie kotleciki z czerwonej soczewicy i bulgur
To jedno z tych tureckich dan, ktore uwielbiam. Smaczne, zdrowe i wegetarianskie. Kotlecikiami mozemy zajadac sie na cieplo jak i na zimno, a wiec idelane jako posilekw w upalne dni.
Ja kotleiki podaje an talerzu z liscmi salaty lodowej, w ktore je zawijamy. Nie wiem, czy tak jadaja w calej Turcji, ale w rodzinie mojego meza na pewno, tak tez smakuja Nam najbardziej. 
Gdy sie do nich dobierzemy, zawartosc talerza znika w mgnieniu oka :)

Skladniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • pol szklanki bulgur
  • kopiasta lyzka koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • 3 zabki czosnku
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • olej
  • lyzka masla
  • chili w platkach
  • sol, pieprz
Przygotowanie:
Soczewice umyc, zalac 3 szklankami wody. Ugotowac do miekkosci (ok.15 minut). Zdjac z ognia, dodac bulgur, przykryc pokrywka i odstawic na 20 minut aby bulgur wchlona wode.
W tym czasie zeszklic drobno posiekana cebule na oleju z lyzka masla. Dodac koncentrat pomidorowy, przecisniety przez praske czosnek i chili w platkach. Przesmazyc do momentu, az koncentrat zacznie pachniec. Cebulke z koncentratem dodac do przestudzonej soczewicy i bulgur. Doprawic do smaku, sola i pieprzem, Dodac drobno posiekana natke pietruszki i szczypiorek. Wymieszac wszystko na gladka mase i formowac kotleciki.

Ten przepis bierze udzial w akcji
 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014Lato w pełni!

5 komentarzy:

  1. Iwona, orientujesz się, czy i gdzie ta kasza bulgur jest w Polsce dostępna? Bardzo apetycznie to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musialabys szukac w sklepach z zywnoscia orentalna, badz w duzych supermarketach gdzie sa polki z jedzeniem orientalnym. Ewentualnie zastapic kuskusem

    OdpowiedzUsuń
  3. A,ok-dzięki:) Właśnie sięzastanawiałam, czym ewentualnie można zastąpić,żeby smaku nie zapsuć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupiłam ostatnio bulgur i nie bardzo miałam pomysł co z nim zrobić, to jest naprawdę ciekawa propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  5. tylko ze trzeba nie zwykly bulgur tylko specjalny do kofte

    OdpowiedzUsuń